حسین میسمی (کارشناس پژوهشی)
پس از برگزاری نه نشست از سلسله جلسات نقد پژوهشهای بانکداری و مالی اسلامی، پژوهشکده پولی و بانکی اقدام به برگزاری دهمين جلسه در تاریخ بيست اسفند ماه 1392 نمود. هدف از برگزاری این جلسه ایجاد تضارب آراء میان محققان در رابطه با موضوع اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانکهای تجاری در بانکداری اسلامی بود. در واقع سوال اصلي آن بود كه يك بانك اسلامي بر اساس چه شيوه صحيح شرعي ميتواند از بانك مركزي اضافه برداشت نمايد؟ مقاله مورد نقد در اين جلسه[1]، تلاش نمود تا ابعاد مختلف بحث را مورد شناسائي قرار داده و با بررسي راهكارهاي مختلف، به ارائه روشي بپردازد كه هم به لحاظ اقتصادي و هم به لحاظ فقهي امكان عملياتي شدن داشته باشد.
شيوه برگزاري جلسه بدين صورت بود كه ابتدا نويسنده اصلي مقاله، حجتالاسلام والمسلمین آقاي دكتر سيد عباس موسويان، مهمترين يافتههاي تحقيق خود را ارائه نمود و پس از آن ناقدان محترم جناب آقايان محمدرضا حاجیان، حجتالاسلام والمسلمین دكتر محمدجواد محققنیا و دكتر حسین عیوضلو به بيان ديدگاهها و نظرات خود پرداختند.
در ادامه برخي از حاضران در جلسه نيز نكات و ديدگاههاي خود در رابطه با مباحث مطرح شده توسط ارائه دهنده و ناقدان را مطرح نمودند. آنچه كه مورد تاكيد تمامي ناقدان قرار گرفت اين موضوع بود كه ايده ارائه شده در اين پژوهش نو و قابل تامّل بوده و ميتواند موضوعي براي تحقيقات آينده باشد.
[1]. اين مقاله با عنوان: «راهکار اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانکهای تجاری در بانکداری اسلامی» توسط آقايان دكتر سید عباس موسویان و محمد امیرعلی در شماره 46 فصلنامه علمی-پژوهشی اقتصاد اسلامی، به چاپ رسيده است.