پرونده «فقه بانکی»

کد خبر: 90490 دوشنبه 9 دی 1392 - 15:39
پرونده «فقه بانکی»

مسئول پرونده: فرشته ملاکریمی

یکی از اقدامات اساسی در زمینه طرح و توسعه بانکداری اسلامی که مورد غفلت بسیار واقع شده، ایجاد کرسی‌های نظریه‌پردازی در حوزه بانکداری و مالی اسلامی است. تشکیل کرسی نظریه‌پردازی علاوه بر استفاده از ظرفیت بالای فقه شیعه، موجب افزایش توان علمی کشور جهت پاسخگویی به چالش‌های فقهی و ابهامات شرعی مطرح شده در حوزه‌های مختلف مسائل و موضوعات بانکی می‌گردد.

بیانات رهبر معظم انقلاب در تاریخ 1390/6/17 ضرورت این مسأله را گوشزد می‌نماید. ایشان در دیدار با اعضای مجلس خبرگان در تبیین صحیح از انعطاف‌پذیری، پاسخ به روز مسائل تازه در عرصه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و دیگر زمینه‌ها فرمودند: «در بحث بانکداری اسلامی، مسائل تازه‌ای بروز می‌کند که فقه مکلف است آن را حل کند». رهبر معظم انقلاب اسلامی با انتقاد از برآورده‌نشدن انتظار ایشان از ایجاد کرسی‌های آزاد فقهی در حوزه علمیه قم افزودند: «باید در حوزه‌، درس‌های خارج استدلالی قوی مخصوص فقه حکومتی، وجود داشته باشد تا درباره مسائل و چالش‌های نو به نو بحث فقهی شود و سپس نتایج این مباحث در اختیار نخبگان و روشنفکران دانشگاهی و غیر دانشگاهی قرار گیرد تا آنها را به فرآورده‌های قابل استفاده برای افکار عمومی تبدیل کنند».

اهمیت این مسأله موجب شد تا در شماره 136 از فصلنامه تازه‌های اقتصاد پرونده‌ای با عنوان «فقه بانکی» گشوده شود. جهت آشنایی بیشتر جامعه علمی کشور و خصوصاً علاقه‌مندان بانکداری اسلامی، فایل مقالات و مصاحبه‌های این پرونده در اختیار عموم علاقمندان قرار می‌گیرد:

راهکارهایی برای حل مسئله تاخیر تادیه؛ محمد صفری.........................................................................................دریافت: Text / PDF
کاربرد فقه در بانکداری؛ حسین میسمی................................................................................................................دریافت: Text / PDF
چالش فقهی تاخیر بازپرداخت دیون؛ فرشته ملاکریمی.........................................................................................دریافت: Text / PDF
دلایل صوری بودن عقود بانکی (مصاحبه با حجت الاسلام دکتر نظرپور)؛ لیلا محرابی.........................................دریافت: Text / PDF
قاعده تبعیت عقد از قصد؛ فرشته ملاکریمی..........................................................................................................دریافت: Text / PDF
مشکل محاسبه سودوزیان؛ چالش عقود مشارکتی (مصاحبه با حجت‌الاسلام دکتر معصومی‌نیا)؛مستوره رضوانی..دریافت: Text / PDF
جریمه دیرکرد؛علامت سوالی برای بانکداری اسلامی(مصاحبه باحجت‌الاسلام دکتر موسویان)؛مستوره رضوانی...دریافت: Text / PDF
چالشهای بانکداری اسلامی (مصاحبه با آیت‌الله هادوی تهرانی)؛ فرشته ملاکریمی، حسین میسمی........................دریافت: Text / PDF
ابعاد متفاوت نظارت؛ حسین میسمی.....................................................................................................................دریافت: Text / PDF