ایرج ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به بیان نکاتی درباره تأثیر کاهش تحریمها بر اقتصاد کشور و همچنین قانون بانکداری بدون ربا پرداخت وگفت: تحریم یک موضوع سه وجهی است که بخشی از آن توسط آمریکا، بخشی توسط اروپا و بخشی دیگر توسط شورای امنیت تصویب شده است و طبیعتاً دشمنان ما به راحتی موضوع تحریم را حل نمیکنند و نباید توقع داشته باشیم دشمن با ما دوستی کند.
انتظار حل سریع تحریمها، خیالبافی است.
وی افزود: طبیعی است که در رابطه با موضوع تحریم، مشکلات ما ادامه خواهد یافت، اما از میان راههای مختلف، یک راه که میتوانست تعیین کننده باشد این بود که به جای افزایش تحریم، کاری کنیم که تحریم در همین وضع باقی بماند یا کمتر شود یا در نهایت همه تحریمها برداشته شود و الان حداقل این امید را داریم که تحریم افزایش پیدا نکند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بنابراین با چنین رویکردی باید قبول کرد که امیدواریهای ما بیشتر شده است و انشاالله مشکلات ما کمتر شود. اما انتظار دوستی از دشمن در مورد تحریمها میتواند نگران کننده باشد. انتظار اینکه موضوع تحریم به سرعت حل شود، خیال بافی است. هیچکس چنین وعدهای نداده است و چنین انتظاری هم وجود ندارد.
اعتقاد مجلس به تغییر تاکتیک با حفظ آرمانها
ندیمی ادامه داد: مجلس معتقد است که آرمانها باید حفظ شود، اما میتوان در تاکتیکها تغییر ایجاد کرد. موضوع تحریم برای کشوری که نزدیک به 100 میلیارد دلار واردات دارد، آثار مثبت و منفی به دنبال خواهد داشت. آثار مثبت این است که بخشی از جایگزینی واردات صورت میپذیرد و بخشی از چیزهایی که از خارج وارد میکردیم را مجبور میشویم در داخل تولید کنیم و آثار منفی هم این است که بر تولید و صنعت ما که نمیتوانیم در کوتاه مدت در داخل تولید داشته باشیم تأثیر میگذارد.
وی تصریح کرد: تحریم یک رابطه دوسویه است. از یک سو به تولید و اتکاء به دانش، فناوری داخلی، نوآوری و استفاده از فرصتهای اقتصادی و مالی منجر میشود. از سوی دیگر عیبهایی هم دارد، بدین صورت که برخی از کالاهای واسطهای و سرمایهای را نمیتوانیم وارد کشور کنیم و این میتواند بر روند تولید، اشتغال، گرانی و... تأثیر منفی بگذارد.
بانکداری بدون ربا به تصویب قانون جدید نیازی ندارد؛ مشکل از مدیریت و نظارت است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره مشکل اجرا نشدن قانون بانکداری بدون ربا گفت: ما در رابطه با عملیات بانکی بدون ربا، به تصویب قانون جدید نیازی نداریم و به نظر میرسد بیشترین مشکل ما در موضوع مدیریت و نظارت است وگرنه اگر اصل قانون اجرا شود، مشکل ربوی بودن سیستم بانکی ما حل خواهد شد.
نباید از جیب سپردهگذاران به فعالیت تولیدی پرداخت.
این نماینده مجلس عنوان کرد: در مجلس هفتم، متممی در باب منطقی کردن نرخ سود داشتیم اما هنوز اجرا نشده است. یک رابطه دوسویه بین بانک و سپردهگذار وجود دارد که باید این رابطه بهصورت منطقی بین این دو برقرار شود تا مردم سرمایههای خود را در بانکها بگذارند و اموال خود از جمله طلا و ارز را به عنوان سرمایه نزد خود نگهداری نکنند.
ندیمی افزود: بنابراین راهی جز این نداریم که جاذبه سپردهگذاری را بالا ببریم. از سوی دیگر تولید، آداب خاص خود را دارد و دولت نباید از جیب سپردهگذار دست به تولید بزند. متأسفانه امروزه سپردهگذاری یکسویه است و فقط به نفع تولید دولت به کار گرفته میشود. بنابراین با چنین رخدادی برای حذف ربا از سیستم بانکی کشور، بیش از تصویب قانون جدید، به مدیریت و نظارت نیازمندیم.
باید ربا را متناسب با تورم تعریف کرد.
وی ادامه داد: ارزش پول با ربا متفاوت است در ارزش پول عناوین متعددی همانند نرخ تورم وجود دارد. تورم برداشت پول از جیب مردم است و معنیاش این است که پولی که ارزش خرید دارد اگر متناسب با آن، ارزش تورم تنزل پیدا نکند و بالا برود ارزش پول و قدرت خرید آن، در آینده کم میشود بنابراین باید سود سپردههای مردم در نزد بانکها متناسب با تورم به آنها پرداخت شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پایان این گفتوگو اظهار کرد: بنابراین باید ربا را متناسب با تورم تعریف کنیم. وقتی که تورم یک رقمی است باید سود هم یک رقمی باشد. باید این منطق را جا بیندازیم که سپردهگذار که پولش را در بانک میگذارد حق دارد که ارزش پولش را مطالبه کند و دولت باید نه از جیب مردم بلکه از جیب خودش به فعالیت تولیدی بپردازد./ خبرگزاری ایکنا کد خبر: 1325704