دکتر علي صالح آبادي در شانزدهمين نشست صبحانه كاري بازار سرمايه كه با حضور اركان اين بازار تشكيل شده بود، حضور يافت و به پيمانكاران بخش خصوصي كه طلب هاي سنگيني از دولت دارند وعده داد: در نيمه سال 92، 6 هزارميليارد تومان اوراق خزانه اسلامي براي پرداخت بدهي به پيمانكاران بخش خصوصي منتشر شده و آييننامه اين اوراق در وزارت امور اقتصادي و دارايي به تصويب رسيده است. رييس سازمان بورس گفت كه نرخ اين اوراق در بازار ثانويه تعيين شده و شناور خواهد بود.
از آنجا كه اين نشست صبحانه كاري با محوريت تامين مالي بوده است، علي صالح آبادي در اين باره در جمع كارشناسان بازارسرمايه برلزوم خلق ابزارهاي جديد مالي تاكيد كرد و گفت: بايد طيف وسيعي از ابزارها براي سليقه هاي مختلف (سرمايه گذاران كم ريسك، ريسك پذير و بدون ريسك) طراحي شود. او ادامه داد: تامين مالي از طريق سهام طبق چارچوب قانون تجارت محدوديت هايي دارد چراكه بايد از محل آورده نقدي سهامداران تامين شود اما امكان جذب منابع از طريق بازارصنايع به بازار اوليه با فروش سهام وجود دارد.
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينكه بسياري از شركتها و هلدينگها منابع را از بازار سرمايه جذب كردند، گفت: برخي شركتها و هلدينگها با توجه به شرايط مطلوب بازار هنوز اقدام به جذب سرمايه ها نكردند. صالح آبادي با بيان اينكه درحال حاضر بسياري از شركتها براي طرح هاي توسعهيي خود نيازمند منابع مالي لازم هستند، گفت: اكنون بسياري از هلدينگهاي معدني و پتروشيمي طرح ها و پروژه هاي توسعهيي دارند كه بايد از طريق جذب منابع، نقدينگي هاي لازم را جذب كنند.
وي تامين مالي از طريق اوراق را با چالش هايي روبه رو دانست و اظهار داشت: يكي از مشكلات تامين مالي از طريق اوراق با تامين ثابت، ضمانت آنان است و براي اينكه ضمانت اين اوراق انجام شود وسايل لازم بايد دراختيار بانك، سپرده شود كه اين مهم نيز خود پروسه طولاني را به همراه دارد. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار، نرخ اوراق را از ديگر مشكلات در تامين مالي از طريق اوراق دانست و افزود: عرضه اوراق با نرخ مشخص مشتري كمتري پيدا مي كند بنابراين به اين جمع بندي رسيده ايم كه موضوع ضمانت منتفي شده اما اوراق با نرخ هاي انعطاف پذيري منتشر شود.
صندوق هاي زمين و ساختمان ايجاد ميشود.
رييس سازمان بورس اوراق بهادار تهران با بيان اينكه به زودي در سازمان، صندوق هاي جديدي با زمينههاي كاري متفاوت راهاندازي مي شود، گفت: صندوق زمين و ساختمان با همكاري وزارت راه و شهرسازي يكي از آن صندوق هاست كه تا پايان سال عملياتي مي شود. صالح آبادي در اين نشست، به فعالان بورس كالا وعده داد ابزاري جديد در بورس كالا راه اندازي مي شود به نام اوراق سلف موازي استاندارد.
وي در اين باره اظهار داشت: هم اكنون ابزار سلف در بورس كالا وجود دارد كه كاركرد اين ابزار تامين مالي به صورت كوتاه مدت بوده كه قرار است در آينده اوراق سلف محصولات بورس كالا، بازار ثانويه پيدا كند تا معاملهگران بازار، نرخ روزانه محصولات را تعيين كنند. وي درباره جزييات مشخصات اين ابزار جديد گفت اكنون نرخ پايه محصولات هر دوهفته يك بار اعلام مي شود و در صورت به وجود آمدن چنين ابزاري (اوراق سلف موازي با استاندارد) نرخ ها روزانه تعيين خواهد شد به طوري كه تعيين نرخ از توليد كننده به بازار منتقل مي شود.
رييس سازمان بورس سررسيدهاي طولانيتر را از ديگر مشخصات اين اوراق عنوان كرد و افزود: نفر آخر در روند معاملات اين اوراق، كالاراتحويل خواهد گرفت و اين اقدام به تامين مالي كمك بيشتري مي كند. وي راه اندازي چنين ابزاري را منوط به عرضه محصول بدون محدويت يا كمبود دانست. سخنگوي سازمان بورس همچنين با اشاره به اينكه تفاهمنامه همكاري ميان بانك مركزي ايران و بازار سرمايه به زودي امضا مي شود، گفت: اين تفاهمنامه در40 بند تهيه و تنظيم شده است تا همكاري و هماهنگي دو نهاد براي رفع مشكلات و نيازهاي بازارسرمايه افزايش يابد.
بازار ايده براي حمايت از مخترعين در فرابورس برپا مي شود.
مديرعامل شركت فرابورس ايران از ديگر كساني بود كه در اين نشست صبحانه كاري سخنراني كرد و در سخنان خود گفت: از 46 هزارميليارد تومان معاملاتي كه از ابتداي تاسيس فرابورس انجام شده است، 20 هزارميليارد تومان آن تامين مالي بوده است. وي ادامه داد: از اين مبلغ 15 هزار ميليارد تومان نيز سهام جديد و حق تقدم و شش هزار ميليارد تومان بازار تامين مالي خرد مسكن (تسهيلات مسكن) بوده است. همچنين دو هزار و 500 ميليارد تومان بازار با درآمد ثابت فرابورس است. وي به روش هاي تامين مالي از طريق فرابورس اشاره و تصريح كرد: روي صندوق هاي زمين و ساختمان مي توان كار كرد و اين نوع صندوق ها را وارد بازار كرد: در كنار آن، تامين مالي مخترعين و طراحان هم ديده شده و به همين منظور، بازار ايده در فرابورس در حال طراحي است و در حال حاضر نيز ايده هاي خوبي به اين بازار ارائه شده است. هاموني به پذيره نويسي شركت هاي سهامي عام اشاره كرد و اظهار كرد: اسناد خزانه اسلامي فقط شامل بازار ثانويه مي شود و پيشنهاد مي شود تا بازار اوليه اين اوراق از طريق شبكه كارگزاري و بانك ها صورت بگيرد.
منبع: روزنامه اعتماد، شماره 2814 به تاريخ 1392/8/8، صفحه 5 (اقتصاد).