لیلا محرابی (کارشناس پژوهشی)
به منظور آشنایی بیشتر علاقمندان با جزئیات عملیات بانکداری اسلامی در جهان و بررسی عملکرد مالی بانکهای اسلامی در کشورهای مختلف، در بخش اطلاعات آماری پورتال بانکداری اسلامی، صورتهای مالی بانکهای اسلامی گردآوری و ارائه شده و به صورت دورهای، اطلاعات این بخش بروزرسانی خواهد شد.
بانکداری اسلامی در جهان به تفکیک مناطق مختلف جغرافیایی:
الف) مقدمه: بانکداری اسلامی پس از بحران مالی در جهان با داشتن ویژگیهایی از جمله ممنوعیت انجام معاملات ربوی، تأکید بر قراردادهای واقعی، توزیع ریسک سرمایهگذاری، برقراری ارتباط میان عرضه پول و بخش واقعی اقتصاد و محدودیت فعالیتهای سفتهبازی در نظام بانکداری اسلامی به عنوان جایگزین مطمئن و خوبی برای بانکداری معمولی انتخاب شده است و تمایل به آن در کشورهای مختلف جهان از جمله اروپا، کانادا، انگلیس و آمریکا در حال افزایش است. در حال حاضر، تعداد بانکهای اسلامی عامل در منطقه خلیج فارس به بیش از ۲۵ بانک میرسد که نزدیک به ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه بر اساس شریعت اسلامی در اختیار دارند. بر اساس آمارهای جدید، بانکها و مؤسسات مالی اسلامی سالانه از رشد ۲۰ درصدی برخوردار هستند و ارزش کل داراییهای بانکهای اسلامی از 300 میلیارد دلار در سال 2005 به 880 میلیارد دلار در سال 2011 افزایش داشته است.
ب) دریافت اطلاعات آماری بانکداری اسلامی در جهان به تفکیک مناطق مختلف جغرافیایی.
بانکداری اسلامی در کشور مالزی:
الف) مقدمه: این کشور با داشتن پتانسیلهای عظیمی در زمینه بانکداری اسلامی و همچنین بازارهای سرمایه اسلامی به عنوان «کانون بانکداری و مالیه اسلامی» کاملاً استوار و پررونق بوده و طي ساليان اخير بانكهاي کشور مالزی توانستهاند با ارائه روشهاي نوين بانكداري اسلامي نقش مهمي در جذب نقدينگي مسلمانان و حتي غيرمسلمان ايفا نمایند. پديده بانکداری اسلامي در مالزي از دهة 1960 آغاز گرديد و نخستين نشانههاي بانكداري اسلامي در مالزی را ميتوان در سال 1963، رديابي كرد و پس از تصویب قانون بانکداری اسلامی در سال 1983، این شیوه از بانکداری رسماً کار خود را در کشور مالزی آغاز نمود و از سال 1993، با دادن مجوز به بانكهاي غیر اسلامی نیز موجب گردید، تمام موسسات بانکی در کشور مالزی بتوانند محصولات مربوط به بانکداری اسلامی را به مشتریان خود ارائه نمایند.
ب) دریافت اطلاعات آماری بانکداری اسلامی در کشور مالزی.
بانکداری اسلامی در کشور بحرین:
الف) مقدمه: این کشور به دلیل برخورداری از تراکم بالای نهادهای مالی اسلامی در خاورمیانه به عنوان یکی از فعالان جهانی در حوزه تأمین مالی اسلامی شناخته شده است. بانكداري اسلامي در این کشور مشتمل بر سه نوع بانكداري شعبهاي، بانكداري خصوصي و بانكداري شركتي ميباشد و در حال حاضر، این کشور دارای 7 شرکت بیمه اسلامی (تکفل) و پیشگام در ارائه ابزارها و تولیدات نوين بانكداري اسلامي بوده که از میان آنها میتوان به انتشار اوراق بهادار اسلامی از جمله صکوک دولتی کوتاهمدت اشاره نمود.