کتاب «بانکداری اسلامی از منظر مراجع تقلید عظام» نوشته محمدرضا راضی بوده که حجت الاسلام و المسلمین سید عباس موسویان مقدمه آن را نوشته و انتشارات سپید برگ آن را در 360 صفحه منتشر کرده است.
در این کتاب آمده است که کارشناسی در ابعاد نظری و اجرایی نظام بانکی ایران نشان میدهد در کنار موفقیتها و خدمات گسترده نظام بانکی اشکالات و خلاهایی وجود دارد که با اصلاح و تکمیل آنها میتوان گامهای موثری را در رشد و شکوفایی صنعت بانکداری ایران برداشت. بدون تردید تصویب قانون عملیات بانکداری بدون ربا بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی و حذف ربا از سیستم بانکی، موفقیت بزرگی برای مسئولان اقتصادی وقت به حساب میآید اما به معنای پایان کار و رسیدن به قانونی کامل و بی عیب و نقص نیست. بلکه مانند بسیاری از قانونهای بشری باید به صورت پیوسته مورد اصلاح و مطالعه قرار گیرد.
این کتاب پس از پیشگفتار و مقدمه شامل 5 بخش است. تحریم ربا از منظر قرآن کریم و روایات، اهداف و وظایف بانک، فتاوای مراجع عظام درباره بانکداری، نظرات غالب مراجع و چالشها و نظرات عنوان بخشهای کتاب هستند.
در بخش چالشها و نظرات نویسنده موضوعهایی چون ضرورت آموزشهای ویژه بانکداری، فقدان اهرم قوی و موثر برای جذب سپردهها، محدودیت بهره گیری از عقود، سنگینتر بودن هزینه تسهیلات، مشکلات بانکداری بدون ربا، کاهش انگیزه سپرده گذاری در مردم، پایین بودن نرخ سود سپرده بانکی و مهمترین چالشهای بانکداری اسلامی، بررسی شده است.
كتاب مذكور در قالب يك پرسش و پاسخ ساده از مراجع عظام تقليد در زمينه بانكداری اسلامی به بررسی شبهات و سوالات پيرامون اقتصاد اسلامی و سيستم بانكداری اسلامی پرداخته است. قالب اين سوالات به صورت پرسش و پاسخ مكتوب و برخی نيز با رجوع به استفتائات علمای بزرگوار تهيه و تدوين شده و در اختيار علاقهمندان به حوزه بانكداری اسلامی قرار گرفته است. نكته جالب توجه در اين كتاب فهم راحت و عام شمول آن به واسطه طرح پرسشهای روشن و به دور از نظريهپردازی است.
هدفگذاری كتاب در گام اول بررسی كلی موضوعات مربوط به بانكداری اسلامی است و به نوعی كتاب واقعيت موجود و هست و نيستهای سيستم بانكداری فعلی راتحت بررسی قرار داده، اما هنوز وارد بايدها و نبايدهای بانكداری اسلامی و همينطور راهكارهای مورد نظر به منظور برطرف كردن تعارضات حاكم بر سيستم بانكداری متعارف با بانكداری بدون ربا و بانكداری اسلامی نشده است.
در اين كتاب نظرات و استفتائات بيش از 13 مرجع تقليد مورد استفاده قرار گرفته كه از جمله آنها رساله استفتائات حضرت امام خمينی(ره)، رساله استفتائات مقام معظم رهبری، رساله استفتائات آيتالله العظمی محمد تقی بهجت(ره)، و رساله و استفتائات آيات عظام حسين وحيد خراسانی، سيستانی، مظاهری، جوادی آملی، مكارم شيرازی، نوری همدانی، صافی گلپايگانی، علوی گرگانی، سيد صادق روحانی و آيتالله سبحانی است.