ناشر: جان وایلی و پسران
شابک: 0-82966-470-0-978
تعداد صفحات: 256 صفحه
تاریخ انتشار: فوریه 2012
قیمت: 68.40 یورو
«بحران مالی»، «ورشکستگی»، «لزوم مدیریت ریسک» و ... اینان کلماتی هستند که در چند سال اخیر مکرراً از فضای اقتصاد مالی به گوش رسیده است. متاسفانه شکست و بحران مالی اخیر در آمریکا، محدود به این کشور نشد و تأثیرات مخرب و آزاردهنده آن به سراسر جهان سرایت نمود. با گسترش دامنههای این بحران، بحث لزوم مدیریت صحیح ریسک بار دیگر نقل محافل علمی و مؤسسات مالی قرار گرفت. در این بین آنچه بیشتر خودنمایی میکرد مباحثی در خصوص تسهیم ریسک بود که بیشتر در ادبیات نظام تأمین مالی اسلامی مورد طرح قرار میگرفت.
بازنگری موسسات مالی در این مبحث، این سوال را به همراه داشت که آیا نظام تأمین مالی اسلامی میتواند به عنوان جایگزینی مناسب برای مالیه متعارف معرفی شود؟ گرچه نظام تأمین مالی اسلامی به خاطر برخورداری از ویژگی برجسته تسهیم سود میتواند از حیث نظری در سراسر دنیا مطرح شده و یک الگوی مناسب برای اصلاحات مالی ارائه دهد اما آیا توسعه کاربردی نظام تأمین مالی اسلامی در دنیا ممکن است یا این ایده در حد یک رویا باقی میماند؟
به نظر میرسد الگوی مالی اسلامی از امتیازات ویژهایی برخوردار است که تحقق این رویا را ممکن میسازد. ابزارهایی که در زمینه تسهیم متقابل ریسک در این الگو وجود دارد منافع و ریسکها را بین طرفین درگیر در این ساختار تقسیم مینماید. از سوی دیگر ابزارهای اسلامی ریسک را بیشتر به افرادی منتقل میکند که از تمایل بیشتری برای قبول آن برخوردارند و توانایی قبول ریسک را نیز دارا میباشد. افزون بر این، مالیه اسلامی با استفاده از روشهایی همچون صدور سهام دولتی میتواند پروژههای توسعهای را تأمین مالی کند.
دکتر عباس میرآخور به همراه دکتر حسین عسگری، دکتر ضمیر اقبال و دکتر نورالدین کریشان در کتاب «تسهیم سود در مالی؛ جایگزینی در مالی اسلامی» که در سال 2011 توسط انتشارات جان وایلی به چاپ رسیده است، به تشویق موسسات مالی در بکارگیری الگوی مالی اسلامی میپردازند تا ابزارهای مالی اسلامی همچون عقود مشارکتی را بیش از پیش جایگزین ابزارهای مالی متعارف نمایند. این گروه از محققان در این کتاب، به تحلیل تحقیقات مقایسهای، تاریخی، نظری و تجربی در مورد مدیریت ریسک در دو سیستم مالی متعارف و اسلامی می پردازند. نکته جالب توجه در این کتاب بررسی مزایا و معرفی پیامدهای تأمین مالی اسلامی در سراسر جهان است تا رویای تحقق توسعه این الگوی بهینه را به واقعیت تبدیل نماید. اتکا بر مشارکت ریسک و اَشکال سنتی تسهیم ریسک متداول در حوزه تأمین اسلامی بیشتر عیوب سیستم غربی در حوزه تأمین مالی را به رخ میکشاند. بررسی تاریخچه و علل بحرانهای مالی گواه دیگری بر معیوب بودن این سیستم است.
روش جالب نویسندگان در معرفی مدل و روش اسلامی تسهیم سود این است که ابتدا به ارائه تاریخچه مختصر تأمین مالی بر اساس سود میپردازند. سپس مطالبی مفید در رابطه با تسهیم سود و مدل اسلامی، زیرساختهای تسهیم ریسک در سیستم تأمین مالی اسلامی، تسهیم سود و بازارهای سرمایه پویا در تأمین مالی اسلامی ارائه میدهند و این که تسهیم ریسک علاوه بر بهبود دسترسی به منابع مالی، موجب رفاه اجتماعی و توسعه اقتصادی نیز میشود.
یکی از جذابترین مباحث موجود در زمینه تسهیم ریسک، تئوری پرتفوی و قیمتگذاری دارایی، نقش مکمل واسطهها و بازارها در ارتقاء تسهیم ریسک است که نویسندگان در این کتاب به خوبی آن را بررسی نمودهاند. نقش سازنده مؤسسات مالی و حکومت در تسهیم ریسک و برطرف نمودن شکاف بین تئوری و عمل در تأمین مالی اسلامی عواملی است که توسعه ی این الگوی بهینه را در سراسر جهان محقق خواهد نمود.
صفحه تازه های نشر