ناشر: جان وایلی و پسران
شابک: 1-46514-118-1-978
تعداد صفحات: 448 صفحه
تاریخ انتشار: آگوست 2013
قیمت: 72 یورو
صنعت مالي اسلامي در ساليان اخير رشد شتاباني داشته است و هم در عرصه علمي و هم در عرصه اجرايي پيشرفتهاي چشمگيري را تجربه کرده است. امروزه صدها مؤسسه مالي اسلامي در سراسر جهان، محصولات و خدمات مالي اسلامي را بر اساس موازين شريعت اسلام عرضه ميکنند. اين مؤسسات در بيش از 75 کشور فعاليت ميکنند که عمده آنها در خاورميانه و جنوب شرقي آسيا قرار دارند.
بروز بحران مالي 2008 و پديدار شدن برخي چالشها در نظام مالي متعارف دنيا، تا حدي از اعتبار و وجاهت این نظام کاسته و پرسشهاي جدي را در مقابل آن قرار داده است؛ در هیاهوی بحران مالی و ورشکستگی صنایع، این صنعت مالي اسلامي است که همچنان به رشد خود ادامه ميدهد به گونهاي که حتي گاهي به عنوان يک پارادايم رقيب در مقابل نظام مالي متعارف مطرح ميگردد. يکي از عناصر نظام مالي، بازارهاي مالي هستند و در اين ميان بازارهاي سرمايه، به عنوان يکي از بازارهاي مالي، نقش مهمي در تأمين وجوه به منظور سرمايهگذاريهاي بلندمدت برعهده دارند و امکان قيمتگذاري بهتر و نقدشوندگي بيشتر داراييهاي مالي را فراهم ميسازند. به علاوه در اين بازارها، امکان متنوعسازي و تسهيم ريسک وجود دارد و ابزارهاي مالي گوناگون متناسب با سلايق مختلف در خصوص ريسک و بازده داد و ستد ميشود.
بدين ترتيب بازارهاي سرمايه اسلامي نيز بخش مهمي از نظام مالي اسلامي را تشکيل ميدهند و نقش مهمي در تجهيز و تخصيص بهينه منابع ايفا ميکنند و به دليل ممنوعيت ربا در اسلام و تأکيد بيشتر بر تأمين مالي دارايي محور، لازم است توجه بيشتري به اين بازارها صورت گيرد. کتاب «بازارهاي سرمايه اسلامي، رويکرد تطبيقي» به قلم عبيدالله عصمت بکا و عباس ميرآخور که در سال 2013 توسط انتشارات جان وایلی منتشر شده است، با استفاده از رويکرد تطبيقي، تفاوتها و شباهتهاي بين بازارهاي سرمايه اسلامي و بازارهاي سرمايه متعارف را بررسي و هر يک از موضوعات را از دو جنبه متعارف و اسلامي مطرح ميکند تا درک کاملي از بازارها، فرايندها و ابزارهاي مالي اسلامي به خواننده منتقل نمايد. همچنين درباره بازارهايي مانند بازار مالي مالزي که در آنها سيستم دوگانه متعارف و اسلامي به طور همزمان وجود دارد، مطالب گوناگوني مطرح شده است. بر خلاف بسياري از کتابهاي موجود که ديدگاه سطحي به خواننده ميدهند، در اين کتاب تلاش شده است تا درک عميقي از بازارهاي سرمايه اسلامي به پژوهشگران و عملگران اين عرصه ارائه شود. به علاوه این کتاب میکوشد تا با ارائه موردکاويهاي گوناگون از کشورها و مناطقي مانند مالزي، اندونزي، خاورميانه و اروپا، خواننده را در درک عميقتر مفاهيم ياري ميکند.
عصمت بکا و ميرآخور پس از تبيين برخي مفاهيم اوليه همانند ريسک و عدم اطمينان در اين کتاب، بازارهاي سرمايه متعارف را معرفي ميکنند. پس از آن به معرفي صنعت مالي اسلامي ميپردازند و در فصول بعدي ضمن بحث درباره بازار پول بين بانکي، بازار اوراق قرضه، بازار صکوک (ابزارهاي مالي اسلامي)، بازار سهام، بازار مشتقات و بازار ارز، در هر مورد مباحث مرتبط با مالي اسلامي را نيز مطرح کردهاند. نويسندگان در فصل آخر کتاب به نقش سياستگذار و دولت در بازارهاي سرمايه و اهميت مقرراتگذاري در اين بازارها پرداختهاند.