ظرفیت‌های عقد قرض‌الحسنه در بانکداری بدون ربا

کد خبر: 314550 دوشنبه 4 آذر 1398 - 9:7
ظرفیت‌های عقد قرض‌الحسنه در بانکداری بدون ربا

به گزارش پورتال بانکداری اسلامی، در روز چهارشنبه مورخ ۲۹ آبان ماه سال جاری نشست ارائه پروژه تحقیقاتی با عنوان: «ارزیابی عملیات بانکی در بانک قرض الحسنه مهر ایران از منظر انطباق با شریعت و طراحی ابزارهای اسلامی جدید» در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار گردید. در این نشست که با حضور اعضای گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده و کارشناسان بانک قرض‌الحسنه مهر ایران برگزار شد، مهمترین یافته‌های پژوهش مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که مفهوم قرض‌الحسنه، یکی از مباحثی است که در آیات و روایات اسلامی به صورت گسترده مورد تاکید قرار گرفته است. در واقع، با توجه به نقشی که قرض‌الحسنه می‌تواند در نظام اقتصادی اسلام داشته باشد، در آیات و روایات مختلف با عبارات و بیان‌های گوناگون مسلمین تشویق شده‌اند تا در امر قرض‌الحسنه مشارکت داشته باشند.

مسئله مهم در شناسایی جایگاه و ابزارسازی بر اساس قالب حقوقی قرض‌الحسنه، ارتباط با آن با مفهوم رباست که در چهارچوب نظام فکری اسلامی، یکی از بزرگترین گناهان محسوب شده و با شدت تمام در آیات، روایات و سیره معصومین با آن برخورد شده است. بنابراین به نظر می‌رسد دستیابی به درک صحیح از مفهوم قرض‌الحسنه در چهارچوب اسلامی، نیازمند توجه به مسئله ربا نیز می‌باشد.

در مجموع یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که عقد قرض‌الحسنه از ظرفیت‌های بسیاری جهت طراحی ابزارهای نوین برخوردار است که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. اما می‌توان با اتخاذ رویکردی جدید به مفهوم قرض‌الحسنه و ترکیب آن با ایده تامین مالی خرد، نسبت به طراحی انواع ابزارهای نوین در این حوزه اقدام نمود.

زینب بیابانی