ویراست ششم کتاب «بانکداری اسلامی (1): مبانی نظری-تجارب عملی»، که به قلم حجت الاسلام سید عباس موسویان و حسین میثمی توسط پژوهشکده پولی و بانکی به چاپ رسیده، تلاش نموده است با رویکردی نوین، مهمترین یافتههای بانکداری و مالی اسلامی در ایران و سایر کشورها را جمعآوری و با بیانی ساده به مخاطب ارائه دهد. بر همین اساس، این کتاب دارای چند ویژگی اساسی است: الف- این اثر با رویکرد آموزشی تألیف شده است؛ به این معنا که با توجه به خلأ شدید منابع آموزشی در حوزه بانکداری اسلامی به زبان فارسی، این کتاب سعی نموده است تا با درنظرگرفتن برخی ویژگیها، قابلیت کاربرد بهعنوان منبع درسی یا کمکدرسی را فراهم کند. ب- این تحقیق سعی نموده است تا حد امکان مباحث نظری بانکداری اسلامی را با تجارب اجرایی ترکیب کند. پ- کتاب حاضر بانکداری اسلامی را برای نظام بانکی کشور ایران مورد بحث قرار میدهد؛ بدینمعنا که در بیشتر مباحث به موضوع تجربه نظام بانکی کشور اشاره شده است. ت- در تدوین مباحث تلاش شده است تا بیشترین سازگاری با فقه اسلامی و قانون عملیات بانکی بدون ربا مورد توجه واقع شود.
ویرایش ششم کتاب بانکداری اسلامی از چند جهت نسبت به ویرایش قبل تقویت شده است. در واقع، با توجه به اینکه این کتاب به عنوان منبع آموزشی در برخی دانشگاههای کشور (از جمله: دانشکده اقتصاد و دانشکده مدیریت دانشگاه امام صادق (ع)، دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده اقتصاد دانشگاه قم و غیره) و در برخی دورههای آموزشی بانک مرکزی و شبکه بانکی مورد استفاده واقع شده، بازخوردهای مشخصی از اساتید، دانشجویان و فراگیران دریافت گردیده و در ویرایش جدید تا حد ممکن به تمامی آنها توجه شده است. چهار مورد از مهمترین این اصلاحات عبارتاند از:
الف- فصل دهم در بحث کارت اعتباری، به صورت اساسی تقویت گردید و کلیه مباحث مرتبط با عقد مرابحه (شامل: آیات، روایات و تحلیلهای فقهی) در این فصل تجمیع شد. در سایر فصول نیز کلیه مباحث مرتبط با عقد مرابحه به این فصل ارجاع داده شد.
ب- در فصل دوازدهم در بحث جریمه تاخیر تادیه اصلاحاتی اعمال گردید. در واقع، با استفاده از آخرین مقالات علمی منتشر شده در بحث جریمه تاخیر، تلاش گردید نقد رویکرد وجه التزام به شیوه مناسب ارائه گردد.
پ- به برخی از منابعی که اخیرا در مباحث مختلف بانکداری اسلامی منتشر شده ارجاع داده شد.
ت- در سایر فصول نیز اصلاحات جزئی و موردی متعددی اعمال گردید.
به نظر میرسد مباحث ارائهشده در این کتاب میتواند بهعنوان منبع درسی یا کمکدرسی برای دروس مرتبط با بانکداری اسلامی در مقاطع کارشناسی، کارشناسیارشد و دکتری رشتههای گوناگون (مانند بانکداری اسلامی، اقتصاد اسلامی، مدیریت مالی، مدیریت امور بانکی و حقوق اقتصادی و بانکی) استفاده شود. علاوهبراین، مباحث این کتاب میتواند برای دورههای آموزشی خاصی که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مؤسسه عالی آموزش بانکداری ایران، پژوهشکده پولی و بانکی یا بخشهای آموزشی بانکها و مؤسسات اعتباری جهت توسعه دانش کارمندان و سایر ذینفعان نظام بانکی طراحی میکنند، استفاده شود.
در پایان یادآور میشود ویراست ششم کتاب «بانکداری اسلامی (1): مبانی نظری-تجارب عملی» با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و با بهای ۷۰۰۰۰۰ ریال توسط پژوهشکده پولی و بانکی به چاپ رسیده است. علاقهمندان میتوانند جهت تهیه اینترنتی این کتاب، به تارنمای انتشارات پژوهشکده پولی و بانکی به این نشانی مراجعه کنند.