فصلنامه تازههای اقتصاد در شماره ۱۵۳ (شهریور ۱۳۹۷)، مقالهای با عنوان «فواید و چالشهای رتبهبندی شرعی در نظام بانکی ایران» به قلم وهاب قلیچ منتشر کرده است.
در مقدمه این مقاله میخوانیم:
«تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا در سال ۱۳۶۲ شروع خوبی برای اسلامیسازی بانکهای کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود؛ اما گذر زمان نشان داد که رعایت کامل موازین اسلامی در فرایند انعقاد و اجرای قراردادهای بانکی با مشکل و چالشهایی روبهرو است. امروزه این چالشها منجر به بروز شبهات قوی در بین عموم جامعه اعم از مراجع تقلید، اساتید، محققان و عموم مشتریان نسبت به صحت شرعی عملیات بانکی شده است.
مهمترین شبهات در این زمینه عدم آگاهی از مفاد و ماهیت قراردادهای بانکی و در نتیجه صوری بودن معاملات، معضل جریمه دیرکرد و تغییر کارکرد عقود مشارکتی به عقود مبادلهای است. بدیهی است رفع این شبهات از طریق شفافسازی عملیات بانکی و اصلاح فرآیندهای حوزه مقررات و نظارت بر عملکرد بانکها بر اساس قواعد و اصول شریعت، ضمن افزایش وجاهت و حسن شهرت نظام بانکی در داخل کشور و نیز در عرصه بینالمللی، میتواند موجب افزایش اطمینان خاطر مشتریان نظام بانکی در کشور شود.
با توجه به اهداف و سیاستهای کلی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و قانون عملیات بانکی بدون ربا، اتخاذ راهکارهای سیاستی به منظور ترغیب و التزام بیشتر شبکه بانکی کشور به اجرای کامل مقررات و اصول شریعت اسلامی ذیل قراردادهای بانکی، از مهمترین برنامههای سیاستی نظام اقتصادی کشور به شمار میآید. از اینرو، جهت ترغیب هرچه بیشتر نظام بانکی به رعایت بهتر این اصول، میتوان از سیاست انگیزشی «رتبهبندی بانکها از منظر مطابقت با اصول شریعت» استفاده نمود.»
علاقمندان میتوانند جهت دریافت این مقاله به این نشانی مراجعه نمایند.