طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران در کمیسیون اقتصادی مجلس در حال بررسی است و در هر جلسه موادی از آن مورد بررسی و تصویب قرار میگیرد. طبق خبرها قرار است این طرح ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی به تصویب رسیده و برای مدت پنج سال به صورت آزمایشی اجرایی شود. این مسئله موجبات نارضایتی برخی اقتصاددانان را فراهم کرده و به همین دلیل در روزهای اخیر، جمعی از اساتید اقتصاد اسلامی در نامهای به نمایندگان مجلس از آنان درخواست کردهاند که جلوی تصویب و اجرای آزمایشی این طرح را بگیرند.
اخذ نظر علما و کارشناسان در مورد طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران
حسن حسینی شاهرودی، نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با ایکنا، درباره نامه جمعی از اساتید اقتصاد اسلامی مبنی بر شتابزده بودن این طرح و درخواست آنها درباره عدم تصویب آزمایشی این طرح گفت: چند سال بر روی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران کار کردهایم و با مراجع عظام تقلید و کارشناسان مختلفی نیز دیدار کردیم و نظرات آنها را جویا شدیم. بنابراین طرح مناسبی برای نظام بانکی کشور آماده شده است.
حسینیشاهرودی ادامه داد: این طرح را روی سایت مجلس شورای اسلامی هم قرار دادیم که نظرات جدیدتر از سوی کارشناسان هم اعلام شود. حتی به صورت شخصی و انفرادی هم برای بسیاری از کارشناسان ارسال شده است و نظرات آنها را اخذ کردهایم.
قوانین بانکی موجود نقص زیادی دارند
وی بیان کرد: اگر این طرح تصویب نشود، همچنان باید قانون پولی و بانکی کشور که مصوب سال ۱۳۵۱ و قانون عملیات بانکی بدون ربا که مصوب ۱۳۶۲ است اجرا شود و این در حالی است که این قوانین نقص زیادی دارند که حتماً باید مورد اصلاح قرار گیرند.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد: اگر هم این قانون جدید به صورت آزمایشی اجرایی شود، این فرصت وجود دارد که در این دوره در صورت نیاز تغییراتی را در آن ایجاد کنیم.
مزایای اجرای آزمایشی قانون بانکداری جمهوری اسلامی
منتخب مردم شاهرود و میامی در خانه ملت تأکید کرد: اینکه قانون قبلی بانکداری بدون ربا از سال ۱۳۶۲ تاکنون به صورت آزمایشی اجرایی شده، به دلیل کمکاری مجالس قبلی بوده است و باید این قانون را اصلاح میکردند اما این دلیل نمیشود که چون آنها کمکاری کردند، این کار را انجام ندهیم.
حسینی شاهرودی یادآور شد: بعد از اینکه قانون آزمایشی را تصویب کردیم فرصت داریم که اگر دولت لایحهای ارائه داد، آن را بررسی و قانون را اصلاح کنیم و اگر هم ارائه نداد، قانون را به صورت آزمایشی اجرا و مشکلات آن را برطرف کنیم.
مجلس در تصویب قوانین بانکی از کسی خط نمیگیرد
وی در پاسخ به انتقاد برخی افراد مبنی بر فشار از بیرون به کمیسیون اقتصادی برای تصویب آزمایشی این طرح گفت: ما برعکس این افراد معتقدیم که عدهای از بیرون به دلایلی علاقهمند نیستند طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی به سرانجام برسد. لذا مجلس را متهم میکنند که از جایی خط میگیرد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان گفت: معتقدم اگر این طرح را در قالب اصل ۸۵ قانون اساسی تصویب کنیم و به صورت آزمایشی اجرایی شود، هم سرعت عمل اجرای آن بیشتر خواهد شد و هم اینکه فرصت برای اصلاحات بعدی باز است؛ چراکه وقتی قانونی برای حداکثر ۵ سال به صورت آزمایشی اجرایی شود، در طول این دوره در هر زمانی میتوانیم آن را اصلاح کنیم.
منبع: خبرگزاری ایکنا