چشم‌انداز بانکداری و مالی اسلامی در آسیا

کد خبر: 293828 شنبه 3 شهریور 1397 - 9:57
چشم‌انداز بانکداری و مالی اسلامی در آسیا

بنابر گزارش سایت خبری dawn، بانک توسعه آسیایی (ADB) در جدیدترین گزارش خود چشم‌انداز بسیار روشنی را برای بانکداری و مالی اسلامی در آسیا پیش‌بینی‌کرده است؛ زیرا این منطقه‌ دارای بیش از 60 درصد جمعیت مسلمان جهان است و از قدرت اقتصادی و مالی نیز برخوردار است. علاوه بر این، ترکیبی از حمایت سیاسی قوی، سرمایه‌گذاری‌ بزرگ و انگیزه‌های مالیاتی سخاوتمندانه، بستر مناسبی برای توسعه و تقویت مالی اسلامی در آسیا فراهم کرده است.  

جمعیت مسلمان در کشورهای آسیایی مختلف، به ویژه در جنوب شرقی آسیا، در حال افزایش است. رشد سریع جمعیت مسلمانان و بهبود استانداردهای زندگی می‌تواند محبوبیت مالی اسلامی را به عنوان یک جایگزین مناسب برای مکانیسم‌های تأمین مالی متعارف افزایش دهد. علاوه بر این، سرمایه‌گذاران منطقه خاورمیانه و آسیا به طور فزاینده‌ای به دنبال سرمایه‌گذاری در زمینه‌هایی هستند که با باورهای مذهبی آنها منطبق است.

بازار سرمایه اسلامی جهانی دارای چند بخش است که شامل ابزارهای جامع مالی شامل صکوک اسلامی، صندوق‌های اسلامی و سایر محصولات ساختاری اسلامی مانند صندوق‌های سرمایه گذاری املاک و مستغلات (REITs) و صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) می‌باشد.

بخش اوراق قرضه اسلامی نیز به طور جدی خود را در بورس‌های جهانی، حوزه‌های قضایی کلیدی و ارائه‌دهندگان شاخص‌های اصلی مالی جهان ثابت کرده است. بر اساس گزارش منتشر شده توسط ADB، اگر چه چارچوب قانونی بانکداری و مالی اسلامی در برخی از کشورهای آسیایی پیشرفت خوبی داشته است، اما چارچوب مقرراتی و نظارتی در بسیاری از حوزه‌های قضایی هنوز به اندازه کافی به مخاطرات ویژه این صنعت نمی‌پردازد. با وجود اینکه سرمایه‌گذاری در بانک‌های اسلامی از سطح مناسبی برخوردار است اما به نظر می‌رسد اجرای توافقنامه بازل ۳ همچنان با چالش‌هایی مواجه باشد. از همین رو، ضروری است مسئولین دولتی از روش‌های ارائه شده توسط استانداردهای بازل استفاده نمایند و اقدامات لازم را جهت توسعه بازارهای پول و صکوک محلی نیز انجام دهند.

حجم دارایی‌های بانکداری اسلامی و محصولات مالی در آسیا بسیار بزرگتر از کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی است که عمدتا به دلیل سهم کشور مالزی از بازار مالی است. مالزی یکی از رهبران جهانی در زمینه‌ی خدمات مالی اسلامی است و درصد قابل‌توجهی از دارایی‌های بانکداری اسلامی در جهان را در اختیار دارد. در مقایسه با مالزی، کشورهایی همچون اندونزی، پاکستان و برونئی دارالسلام، سهام کمتری دارند اما رشد و تحولات نظارتی آنها در سال‌های اخیر موجب شده است که حجم سرمایه‌ خود را افزایش دهند. این کشورها همچون مالزی دارای سیستم بانکی اسلامی و متعارف هستند. هر دوی این روش‌ها با استفاده از ابزارهای نوآورانه به طور قابل توجهی به تقویت و گسترش صنعت مالی کمک می‌کنند و راه‌های جدیدی را در جهت تجمیع منابع برای بخش‌های عمومی و شرکت‌های بزرگ ارائه می‌دهند. علاوه بر این، ابزارهای مالی اسلامی مانند صکوک طیف گسترده‌ای از زیرساخت‌های اجتماعی و سرمایه‌گذاری‌های شرکتی را تأمین مالی می‌کند.

بازار رو به رشد مالی اسلامی در آسیا می‌تواند منبع مناسبی برای بخش‌های مختلف از جمله تأمین مالی زیرساخت‌ها؛ تأمین مالی دولت؛ تأمین‌ مالی شرکت‌ها و تأمین مالی خرد، راه‌حل‌های سرمایه‌گذاری اخلاقی برای سرمایه‌گذاران شرکت‌های بزرگ و سرمایه‌گذاران خرد، تأمین مالی تجارت در حوزه تجارت بین‌المللی و خدمات بیمه اسلامی باشد. اوراق قرضه اسلامی نیز که همراه با ابزارهای متعارف مانند سهام و حق اختیار معامله ارائه می‌شود، به بانک‌های اسلامی در بازارهای مالی کمک می‌کند تا ریسک‌های متنوع و نقدینگی اوراق بهادار خود را مدیریت کنند. 

علاقه‌مندان می‌توانند جهت دریافت گزارش کامل این خبر به این نشانی مراجعه نمایند.

فرشته ملاکریمی