فصلنامه اقتصاد اسلامی در شماره ۶۵ از سال هفدهم خود مقالهای با عنوان «بررسی کاربرد قاعده شرط در قراردادهای بانکی» به قلم محمدنقی نظرپور و فرشته ملاکریمی منتشر کرده است.
در چکیده این مقاله میخوانیم:
«قاعده شرط پرکاربردترین قاعده فقهی در قراردادهای بانکی است؛ این قاعده بدین معناست که میتوان در ضمن قراردادهای مختلف، شروطی گنجاند که عمل به آن در صورت برخورداری از شرایط صحت، لازم میباشد؛ بر اساس این قاعده هر شرطی را نمیتوان در ضمن قرارداد گنجاند و لازمالوفاء دانست، بلکه شرط با دارابودن ضوابطی لازمالوفاء میگردد.
پرسش اصلی مقاله این است که آیا بانکها بهطور صحیح از ظرفیت قاعده شرط در بستن قرارداد استفاده نمودهاند؟ مقاله با روش توصیفی و تحلیل محتوا و با استفاده از منابع فقه امامیه، فرضیه زیر را بررسی مینماید که «شروط ضمن قرارداد در برخی از قراردادهای بانکی از لحاظ انطباق با ضوابط این قاعده، اشکال دارد» که در صورت اثبات این فرضیه، ضروری است که بانکها از طریق بازبینی قراردادها به رفع این اشکالات بپردازند.
نتایج پژوهش گویای آن است که شروطی مانند وجه التزام، وکالت بلاعزل، جبران ضرر مضاربه دارای اشکال شرعی است؛ افزون بر این شروطی مانند تعیین هزینههای بیمه، خسارتهای احتمالی، اسقاط خیار غبن به صورت تحمیلی و یکطرفه در جهت تضمین منافع بانک مقرر شدهاند که تجمیع آن، قرارداد را از حالت منصفانه خارج نموده و متقاضی تسهیلات را در شرایط اضطرار قرار میدهد.»
علاقمندان میتوانند این مقاله را از این نشانی دریافت نمایند.