پیرو درخواستهای مکرر بانک مرکزی مراکش برای ایجاد نهادهای مالی اسلامی، اولین بانک اسلامی با عنوان بانک یومنیا توانست درهای خود را بر روی مشتریان علاقمند بگشاید.
تأمین مالی اسلامی طی دهه گذشته از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است و توانسته سرمایهگذاران خود را در سراسر خاورمیانه، آفریقای شمالی، آفریقا و جنوب شرقی آسیا با جذب مشتریان مذهبی محافظهکار گسترش و توسعه دهد.
بانکها و بیمههای اسلامی در مراکش پس از ابلاغ قانون جدید مرتبط با اجازه ورود آنها به بازار، در حال راهاندازی است و در این زمینه، بانک مرکزی اقدام به تشکیل هیأت شریعت مرکزی و علمای اسلامی برای نظارت بر این بخش کرده است.
کشورهای شمال آفریقا برای مدت زمان طولانی بانکداری اسلامی را به دلیل نگرانیهای مربوط به جنبشهای اسلامگرایی رد کرده است که با توجه به کمبودهای نقدینگی در بازارهای مالی و سرمایهگذاران خارجی میتوان انتظار داشت که تأمین مالی اسلامی بتواند هر دو حوزه را تحت پوشش قرار دهد.
بانک یومنیا[1] (اُمنیه)، حاصل سرمایهگذاری مشترک بانک اسلامی بینالمللی قطر و بانک اعتباری مراکشی[2] است که در ۲۳ می ۲۰۱۷ در شهرهای رباط (پایتخت مراکش) و کازابلانکا (بزرگترین و مهمترین شهر مراکش و مرکز تجاری این کشور آفریقایی ) اقدام به فعالیت نموده است. برنامههای این بانک برای ایجاد شعب بیشتر در سراسر کشور در دست اقدام میباشد.
یک روز پس از بازگشایی، شعبه مرکزی این بانک اسلامی توانست مقدار قابل توجهی از مشتریان علاقمند به مباحث و مسائل مالی اسلامی را جذب نماید. البته شعب افتتاح شده با یک سری مشکلات تکنیکی و کاستیهایی نیز روبروست و مدیریت هنوز جزئیات مربوط به حاشیههای معامله مرابحه (به عنوان یکی از ابزارهای اسلامی منطبق با قانون شریعت) را دریافت نکرده است.
مراکش یکی از پیشرفتهترین کشورهای شمال آفریقا در توسعه تأمین مالی اسلامی به شمار میرود. تونس و الجزایر نیز شروع به کشف و بررسی عملیات بانکداری مبتنی بر اصول مذهبی برای اجتناب از بهره و سفتهبازی نمودهاند.
تدوین: لیلا محرابی