فصلنامه اقتصاد اسلامی در شماره ۶۴ از سال شانزدهم خود مقالهای با عنوان «ارزیابی توجیهپذیری خلق پول به وسیله سیستم بانکی در نظام بانکداری اسلامی» به قلم حسن سبحانی و حسین درودیان منتشر کرده است.
در چکیده این مقاله میخوانیم:
«قابلیت خلق پول به وسیله بانکهای تجاری، این سوال را به وجود می آورد که آیا این پدیده از دیدگاه ارزشها و اهداف اقتصادی اسلام قابل دفاع و تایید است؟ مخالفان خلق پول بانکی آن را ضد ثبات، نقضکننده اصول اخلاقی، ناعادلانه، ناقض قدرت دولت در اعمال حق حاکمیتی انتشار پول و محرک فعالیتهای فاقد اولویت اجتماعی معرفی کرده و مدافعان بر مزایای آن به ویژه فراهمسازی اعتبار برای بسط تولید پافشاری میکنند.
متفکران مسیحی بر این عقیده هستند که خلق پول بانکی از جهت سازگاری با ملاکهای دینی مردود است. در ادبیات اقتصاد اسلامی نیز گرایش غالب در بین محققان، رد توان خلق پول به وسیله نظام بانکی از حیث سازگاری با معیارهای دینی است. پژوهش پیش رو با پافشاری بر دو معیار اصلی عدالت و مولدیت، خلق انعطافپذیر پول به وسیله نظام بانکی را به صورت بالقوه امکانی در جهت گسترش تولید و تحقق هدف آبادانی معرفی کرده؛ اما میزان فعلیت یافتن آن را موضوعی مرتبط با عوامل موثر بر مقصد تخصیص اعتبارات بانکی میداند. از دیدگاه معیار عدالت، خلق پول بانکی به جهت اتکای به امتیازات تبعیضآمیز و همچنین آثار توزیعی منفی، در هر دو معنای برابری در فرصتها و توازن در نتایج، مردود ارزیابی شد؛ ازاین رو همسوسازی خلق پول بانکی با اغراض اقتصادی دین، مستلزم تمهید سازوکارهایی جهت تطابق مقصد اعتبارات بانکی با اولویتهای اجتماعی، تخفیف آثار منفی توزیعی، در کنار بازشناسی سهم دولت (جامعه) از سهم بانک در منافع خلق پول و مالیاتستانی آن است.»
علاقمندان میتوانند این مقاله را از این نشانی دریافت نمایند.