فصلنامه علمی ترویجی اقتصاد و بانکداری اسلامی در شماره 14 از سال پنجم خود مقالهای با عنوان «کارت اعتباری بر اساس قرضالحسنه ابزاری در جهت توسعه بانکداری قرضالحسنه» به قلم محمدنقی نظرپور، غلامرضا مصطفی پور و مریم حاجی منجزی منتشر کرده است.
در چکیده این مقاله میخوانیم:
«امروزه نقش بانکها و موسسات پولی و مالی در رشد و توسعه اقتصادی جوامع انکارناپذیر است. از طرفی بانکها به دلیل تعاملات نزدیک و تنگاتنگ با سایر بخشهای موجود در بازار، باید متناسب با تغییرات بوجود آمده، به روزرسانی شوند. یکی از ابزارهایی که در این راستا ابداع شده، کارتهای اعتباری میباشند، که به دلیل مبتنی بودن بر نرخ بهره از قابلیت کاربرد در بانکداری اسلامی برخوردار نمیباشد. با توجه به اهمیت فراوان کارت اعتباری و نقش مهمی که در زمینههای مختلف اقتصادی ایفا مینماید، همچنین ضرورت کسب سود برای بانکها به جهت تخصیص منابعی که در بکارگیری آنها از طرف سپردهگذاران در عقود سودآور وکیل هستند، کارشناسان با استفاده از سایر عقود شرعی نظیر مرابحه، درصدد ارائه راهکارهایی در جهت کاربردی نمودن کارت اعتباری در بانکداری اسلامی برآمدند.
بانک قرضالحسنه به عنوان زیر مجموعهای از نظام بانکداری بدون ربا، با توجه به ساختار خاص خود در تجهیز و تخصیص منابع، نیازمند طراحی مدلهایی در جهت سودآوری و متناسب با قوانین و مقررات این نوع بانکداری میباشد. این در حالی است که وضع قوانین در این نوع بانکداری به گونهای است که با ایجاد محدودیت در تجهیز و تخصیص منابع قرضالحسنه، موجب گرایش بانک صرفا به سمت ایجاد سودآوری از محل ارائه خدمات بانکی شده است. یکی از خدمات تعریف شده که در دستورالعمل تاسیس بانکداری قرضالحسنه به آن اشاره شده، صدور انواع کارتهای بانکی قرضلحسنه است که میتواند منبع درآمد مناسبی برای بانک محسوب شود. مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیل محتوا با استفاده از منابع کتابخانهای و با توجه به اهمیت سودآوری بانکداری قرضالحسنه برای ادامه فعالیت این نهاد، به بررسی این فرضیه میپردازد که صدور کارتهای اعتباری مبتنی بر تسهیلات قرضالحسنهای، با ایجاد زمینه درآمدزایی مناسب برای بانک باعث توسعه و گسترش این نوع بانکداری تخصصی میشود. نتایج حاصل نشان میدهد، صدور کارتهای اعتباری قرضالحسنه علاوه بر سودآوری برای بانک، مزایایی همچون توسعه فرهنگ قرضالحسنه، حذف مخاطرات اخلاقی ناشی از تخصیص منابع قرضالحسنه و ارائه خدمات بهتر به متقاضیان در جهت تسهیل روند دریافت تسهیلات قرضالحسنه را به دنبال دارد.»
علاقمندان میتوانند این مقاله را از این نشانی دریافت نمایند.