تحلیل ماهیت پول و بنیان‌های اعمال سیاست پولی در اقتصاد اسلامی

کد خبر: 262427 چهارشنبه 2 تیر 1395 - 12:36
تحلیل ماهیت پول و بنیان‌های اعمال سیاست پولی در اقتصاد اسلامی

کتاب «تحلیل ماهیت پول و بنیان های اعمال سیاست پولی در اقتصاد اسلامی» به قلم محمد اسماعیل توسلی و از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه چاپ و منتشر شد.

این کتاب در شش فصل تدوین شده است. در فصل اول به مهم ترین حقایق پولی، بانکی، عرفی و شرعی پرداخته و در فصل دوم مهم‌ترین تحلیل های ماهیت پول را مورد بررسی و نقد قرار داده است.

در فصل سوم ارائه تحلیل جدید از ماهیت پول با عنوان (مال اعتباری) و در فصل چهارم ضابطه‌مند کردن سیاست‌های پولی در نظام اقتصادی اسلام را به بحث نشسته است.

فصل پنجم این کتاب را محدودیتها و مسئولیتهای دولت اسلامی در پولی کردن کسر بودجه تشکیل می دهد و در فصل ششم قوانین پولی و بانکی کشور و ارائه پیشنهادهای اصلاحی در راستای افزایش استقلال بانک مرکزی مورد بررسی قرار گرفته است.

اعمال سیاست‌های پولی در ایران اسلامی با چندین چالش عمده مواجه است؛ از جمله این چالش‌ها مبهم بودن نهاد تعیین کننده سیاست پولی و هدف اصلی آن در نظام اقتصادی اسلام است. این چالش‌ها به صورت روشمند حل نخواهند شد مگر اینکه در مرحله موضوع‌شناسی تحلیلی جامع از ماهیت پول وجود داشته باشد. کتاب حاضر با ارائه تحلیل «مال اعتباری» از ماهیت پول به این نتیجه رسیده است که نهاد تعیین کننده سیاست پولی در نظام اسلامی دِین است و دین هدف اصلی سیاست پولی را به حکم اولی «حفظ ارزش پول» قرار داده است. در نتیجه دولت در پولی کردن کسر بودجه با محدودیت مواجه است. از این‌ رو بانک ‌مرکزی در نظام اسلامی باید بر وظیفه اصلی‌اش یعنی حفظ ارزش پول پافشاری کند و دیگر نهادهای نظام به‌ویژه قوه مجریه با انضباط مالی او را در انجام مأموریتش یاری کنند. ضمن اینکه اصلاح همه جانبه قوانین پولی کشور در جهت افزایش استقلال بانک مرکزی گامی مهم و اساسی در این راستا است.

یادآور می‌شود این کتاب در180 صفحه و با قیمت 67000 ریال روانه بازار شده است.

علاقمندان می‌توانند جهت مطالعه صفحات ابتدایی این کتاب به این نشانی مراجعه نمایند.

صفحه تازه های نشر