انجمن مالی اسلامی ایران آماده نقش‌آفرینی در تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی

کد خبر: 252090 دوشنبه 30 آذر 1394 - 15:10
انجمن مالی اسلامی ایران آماده نقش‌آفرینی در تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی

دکتر علی صالح‌آبادی، رئیس هیئت‌مدیره انجمن مالی اسلامی ایران، صبح امروز، دوشنبه 30 آذرماه، در نشستی خبری با اصحاب رسانه که در بانک توسعه صادرات برگزار شد، به تشریح اهداف و جزئیات برگزاری اولین همایش «مالی اسلامی» پرداخت.

وی در این نشست در پاسخ به سؤالی درباره سخنان اخیر رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی، ضرورت این کار و نقش انجمن مالی اسلامی ایران در تدوین این نقشه راه گفت: بنده این نقشه راه را بسیار ضروری می‌دانم و معتقدم مقدمه هرکاری، فکر و برنامه‌ریزی است؛ بنابراین باید مشورت کرده و نقشه راهی برای حوزه مالی اسلامی کشور تدوین کنیم.

وی ادامه داد: بنده به شخصه در این زمینه تأمل کرده و نقشه راهی در ذهن دارم و طی سالیان متمادی در بورس، هدفی که دنبال می‌کردم این بود که با یک متدولوژی، کار را به جایی برسانم و در این زمینه موفقیت‌هایی هم حاصل شد.

صالح‌آبادی تأکید کرد: گمان می‌کنم اکنون کمیته فقهی در بازار سرمایه و هم در بازار پول به خوبی جا افتاده است و بنده هم همانند جناب آقای دکتر سیف معتقدم این اقدام باید صورت گیرد و اقدامی هم که ما می‌توانیم انجام دهیم این است که در تدوین این نقشه راه سهمی داشته باشیم.

دبیر هیئت مدیره انجمن مالی اسلامی ایران ادامه داد: بنده اکنون در سیستم بانکی حضور داشته و ارتباطات مناسبی هم با بانک مرکزی دارم و حتما با مسئولان بانک مرکزی صحبت خواهم کرد که هم انجمن مالی اسلامی ایران و هم صاحبنظران و پژوهشگران و دانشگاهیان بتوانند در تدوین این نقشه راه نقش ایفا کنند.

وی تأکید کرد: انجمن مالی اسلامی ایران می‌تواند به عنوان یک حلقه اتصال میان پژوهشگران در حوزه مالی اسلامی و بانک مرکزی عمل کرده و خود بنده هم از شخصیت حقیقی و حقوقی خودم استفاده خواهم کرد که این نقشه راه شکل بگیرد.

رئیس پیشین سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان کرد: بنده حتما از این موضوع حمایت می‌کنم و معتقدم یکی از وظایف انجمن مالی اسلامی ایران چنین اقداماتی و همکاری در تهیه این نقشه راه است.

وی همچنین در ابتدای این نشست خبری به ارائه توضیحاتی درباره شکل گیری انجمن مالی اسلامی ایران پرداخت و اظهار کرد: چندین سال بود که در نظر داشتم این کار را انجام دهم اما به دلیل مشغله‌های فراوان به تأخیر افتاد و شاید اوایل دهه هشتاد بود که به این نتیجه رسیدم که پرداختن به مالیه اسلامی در کشور حائز اهمیت است و در کشور ما به ویژه در حوزه بازار سرمایه اسلامی کمتر از سایر کشورها بدان پرداخته شده است.

وی ادامه داد: ابتدا یک گروه مالی اسلامی در دانشگاه امام صادق(ع) ایجاد کردیم و مطالعاتی هم راجع به بازارهای مالی اسلامی در سایر کشورها انجام دادیم که چاپ شد. همچنین بسیار علاقه‌مند بودم در قانون بازار اوراق بهادار امکان تشکیل کمیته فقهی را پیش‌بینی کنیم.

صالح‌آبادی افزود: در سال‌های 82 و 83 که بحث تدوین قانون اوراق بهادار مطرح شد و بنده هم عضو تیم تهیه‌کننده این قانون بودم تشکیل کمیته فقهی به ذهنم رسید اما امکانش فراهم نشد اما خود بنده مطالعاتم در این زمینه را از سال 80 آغاز کردم تا اینکه بعدها که مسئولیت سازمان بورس را پذیرفتم، امکان این کار فراهم شد، بنابراین در کنار کمیته‌های مختلف، کمیته فقهی سازمان بورس را برای بررسی شرعی ابزارها تأسیس کردیم که هم در هیئت‌مدیره و هم در شورای عالی بورس تصویب شد.

وی ادامه داد: برای خود من ازسال 80 تا 85 به عنوان دوره مطالعات گذشت و می‌توانم بگویم از سال 85 تا 90 به طراحی ابزارهای اسلامی، دوره‌های آموزشی مالی اسلامی و تربیت افراد متخصص سپری شد اما از سال 90 به این فکرد افتادم، حال که این موضوع وارد ساختار بازار سرمایه و حتی بانک مرکزی شده است بنابراین یک NGO در حوزه مالی اسلامی همانند سایر نقاط از جمله انجمن مالی اسلامی اروپا، انجمن مالی اسلامی متخصصان مالزی و ... ایجاد کنیم.

صالح‌آبادی اظهار کرد: از سال 92 هیئت‌مدیره را شکل دادیم و از فقها و اساتید مطلع در این زمینه دعوت کرده و مجوزی را هم به وزارت علوم ارائه دادیم و این فرایند تقریبا یک سال و اندی در وزارت علوم طول کشید تا اینکه در آذر 93 وزارت علوم مجوز فعالیت این انجمن را صادر کرد و اسفند 93 هم در اداره ثبت مراحل قانونی‌اش طی شد.

وی گفت: سال 94 اولین سال فعالیت انجمن مالی اسلامی ایران بوده و هدف ما هم ارتقای دانش مالی اسلامی در کشور است و قصد داریم که این توسعه هم به صورت کمی و هم کیفی صورت گیرد.

رئیس پیشین سازمان بورس و اوراق بهادار تأکید کرد: همچنین بین‌المللی کردن حوزه مالی اسلامی در کشور را دنبال می‌کنیم و قصد داریم این حوزه فقط منحصر به مرزهای ما نباشد و تعامل سازنده‌ای با نهادهای مالی اسلامی در سایر کشورها داشته باشیم.

وی ادامه داد: برای رسیدن به هر هدفی نیازمند برنامه‌ریزی عملیاتی هستیم و برای تحقق این اتفاق باید کارگروه‌هایی در انجمن مالی اسلامی ایجاد شود؛ بنابراین چند کارگروه را پیش‌بینی کردیم که در حال فعال کردن آنها هستیم.

رئیس بانک توسعه صادرات عنوان کرد: اولین کمیته، کمیته آموزش است که حتما دوره‌های مشخص مالی اسلامی را طراحی می‌کنیم و بنا داریم با نهادهای مهمی همانند دانشگاه اینسیف مالزی و بانک توسعه اسلامی ارتباط برقرار کنیم.

صالح‌آبادی افزود: کمیته دیگر، پژوهش و انتشارات است و در این کمیته از کُتُبی که در حوزه مالی اسلامی نوشته شود حمایت‌های مالی به عمل می‌آوریم و بنا داریم مجوز فعالیت فصلنامه علمی پژوهشی را هم اخذ کنیم و کمیته دیگر، پذیرش و روابط عمومی است تا ارتباط ما با محققان و فعالان اقتصاد اسلامی را برقرار سازد.

وی گفت: کمیته پایش و ارزیابی مالی اسلامی که میزان پیشرفت مالی اسلامی در کشور ما و سایر کشورها را بررسی کند و کمیته توسعه بازار مالی اسلامی هم کمیته‌هایی هستند که قرار است تأسیس شوند.

وی ادامه داد: بازار مالی اسلامی شامل سه حوزه بازار سرمایه اسلامی، بانکداری اسلامی و بیمه است که با عنوان تکافل شناخته می‌شود و ما در این زمینه‌ها نشست‌هایی را به صورت ماهانه برگزار کرده و تاکنون دو نشست در خصوص نظارت شرعی در کشور ما، چه در حوزه بازار سرمایه و چه در حوزه بازار پول برگزار کرده‌ایم و نتیجه را هم برای بازار بورس و هم بانک مرکزی ارسال می‌کنیم.

رئیس انجمن مالی اسلامی ایران خاطرنشان کرد: بنا داریم به صورت سالانه همایش مالی اسلامی را برگزار کنیم و اولین همایش در روز 6 دی ماه سال جاری در دانشگاه الزهرا از ساعت 8 صبح تا 5 ظهر برگزار خواهد شد.

وی در ادامه به بیان مهم‌ترین محورهای برگزاری این همایش پرداخت و گفت: فرصت‌های توسعه ابزارهای مالی اسلامی، چه در بازار پول، چه در بازار سرمایه و چه در زمینه بیمه، جایگاه تأمین مالی اسلامی در این سه نهاد، نقش ابزارهای مالی اسلامی در توسعه اقتصادی، مهمترین محورهای برگزاری این همایش هستند.

صالح‌آبادی افزود: خوشبختانه استقبال خوبی از این همایش صورت گرفته و تاکنون 25 مقاله به برای این همایش ارسال شده است که البته فرصت ارائه همه این مقالات وجود ندارد و دو پنل هم در نوبت صبح و ظهر برای ارائه مقالات و پرسش و پاسخ تدارک دیده شده است.

وی در ادامه به بیان سخنرانان اصلی این همایش پرداخت و گفت: از رئیس کل بانک مرکزی برای حضور در این همایش دعوت کرده‌ایم و به احتمال زیاد حضور خواهند داشت.

رئیس بانک توسعه صادرات اظهار کرد: همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین مصباحی‌مقدم، عضو مؤسس انجمن مالی اسلامی ایران و آیت‌الله تسخیری، عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار و پروفسور عبدالله عصمت، از اساتید شناخته شده کشور مالزی در حوزه مالی اسلامی در این همایش به ارائه سخنرانی خواهند پرداخت.

صالح‌آبادی اظهار کرد: انشاء‌الله این همایش سال آینده هم برگزار خواهد شد و امیدوارم اکنون که موضوع مالی اسلامی حتی در کشورهای اروپایی و غیرمسلمان هم رواج بسیاری پیدا کرده است در کشور ما که قانون اساسی مبتنی بر اسلام دارد، بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.

وی گفت: امیدوارم با با این برنامه که فراهم کرده‌ایم بتوانیم خدمتی به کشور کرده باشیم؛ چراکه معتقدم کشور ما این توانایی را دارد که به قطب مالی اسلامی در آسیا و یا دست کم در منطقه تبدیل شود.

صالح آبادی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت صکوک در ایران گفت: امروزه ابزاری همانند صکوک جای خود را در ایران باز کرده است و ما هم در انجمن مالی اسلامی اقداماتی در این زمینه انجام خواهم داد که مورد نقد و بررسی هم قرار خواهند گرفت.

وی در پایان گفت: اسناد خزانه اسلامی که در کمیته فقهی سازمان بورس تصویب شده است، امسال برای اولین بار در قانون بودجه آمده است و به نظرم باید آرزوهای ما بسیار بیشتر از این موارد باشد و قطعا در ابتدای راه هستیم و باید حجم ابزارهای ما در بازار سرمایه افزایش پیدا کند.

منبع: خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)