عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع) اظهار کرد: بهتر بود قبل از اینکه قانون عملیات بانکی بدون ربا را اصلاح کنیم مطالعات اولیهای برای تهیه نقشه راه بانکداری اسلامی صورت میگرفت تا بر پایه برنامهای که برای آینده داشتیم تغییرات لازم در این قانون را اعمال کنیم.
کامران ندری، عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع)، با اشاره به سخنان اخیر رئیسکل بانک مرکزی مبنی بر ضرورت تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی اظهار کرد: اگر قرار باشد تغییر و تحولی در درون یک سیستم ایجاد شود برای اینکه به برنامهای عملیاتی برسیم ابتدا باید ببینیم در وضعیت و نظام بانکی فعلی با چه چالشهایی مواجه هستیم.
اهمیت نقشه راه در بانکداری اسلامی
وی افزود: به تعبیر دیگر باید نقاط ضعف و قوت آن سیستم در مقایسه با سایر سیستمها و بانکهای اسلامی در سایر کشورها بررسی شوند تا ببینیم تا چه اندازه جلوتر یا عقبتر هستیم و در این صورت نقاط ضعف و قوت داخلی و فرصتها و تهدیدات خارجی و اینکه در آینده چه اقداماتی باید برای بهبود وضعیت فعلی انجام دهیم مشخص میشود.
دکتر ندری ادامه داد: اینها اقداماتی است که بری تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی انجام شود و بدون بررسی چالشهای نظام فعلی نمیتوان هیچ بهبود قابل ملاحظهای را در سیستم ایجاد کنیم؛ بنابراین بنده گمان میکنم داشتن یک نقشه راه لازمه هر نوع تحول بنیادین در سیستم بانکداری کشور است.
با داشتن نقشه راه به همه اهداف در زمینه بانکداری اسلامی نمیرسیم
عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع) تأکید کرد: البته باید به یاد داشت که این شرط لازم است اما کافی نیست بدین معنا که برای اینکه به یک تحول مثبت در نظام بانکداری اسلامی برسیم حتما به یک نقشه راه نیازمندیم اما این سخن بدین معنی نیست که با داشتن نقشه راه به همه اهداف خود دست پیدا کنیم اما بدون نقشه راه هم تحولی اتفاق نخواهد افتاد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بدون داشتن نقشه راه بانکداری اسلامی، اصلاح قانون عملیات بانکی بدون ربا فایدهای در پی دارد؟ اظهار کرد: بهتر بود قبل از اینکه بخواهیم قانون عملیات بانکی بدون ربا را اصلاح کنیم این مطالعات اولیه صورت میگرفت و بر پایه برنامهای که برای آینده داشتیم تغییرات لازم در این قانون را اعمال کنیم.
لزوم هماهنگی مجلس و بانک مرکزی
مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی ادامه داد: بر حَسَب ظاهر مجلس مصمم است که قانون را اصلاح کند و البته مجلس در اینجا مقصر نیست به این دلیل که سی و چند سال از تصویب قانون عملیات بانکداری بدون ربا میگذرد در حالی که قرار بود بعد از پنج سال اصلاح شود.
وی افزود: این نقشه راه هم علیرغم اینکه جناب آقای سیف بر آن تأکید دارند هنوز آماده نشده است و اگر میشد نوعی هماهنگی بین بانک مرکزی و مجلس به وجود بیاید که تغییر و تحولات در قانون عملیات بعد از تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی صورت بگیرد بهتر بود.
دکتر ندری در پایان گفت: اما با توجه به اینکه مجلس مصمم است حتما در این دوره این اصلاحات را اعمال کند و با توجه به اینکه هنوز نقشه راه بانکداری اسلامی آماده نشده است ممکن است این هماهنگی ایجاد نشود و این یک نقطه ضف محسوب میشود و اینکه چگونه میتوانیم این نقطه ضعف را برطرف کنیم به نحوه ایجاد هماهنگی بین مجلس و بانکی مرکزی مربوط است.
منبع: خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)