این کتاب در شش فصل، فهرست اشکال و فهرست جداول تهیه شده است که فصل اول ارائهکننده بُعد کلان، پیشینه و کلیاتی از ماهیت صنعت بانکداری است. بدین ترتیب که پس از ترسیم معماری نظامهای مالی، پیشینه و سیر تحولات نظام بانکی در ایران تشریح میشود. در ادامه، محیط قانونی و نظارتی حاکم بر شبکه بانکی، به همراه ساختار و کارکرد بانک مرکزی، تشریح و در نهایت، ابزارهای تجهیز و تخصیص منابع مالی در بانکداری ارائه میشوند.
در فصل دوم، نظامات و مدلهای بانکداری در قالب هفت مدل مورد کنکاش قرار میگیرد. فصل سوم به موضوع مهم مدیریت دارایی - بدهی در بانکداری اختصاص دارد. در این فصل، علاوه بر ارائه روشهای تحلیل و شبیهسازی، تمرکز قابل توجهی بر نرخ بهره و ریسک مرتبط به آن صورت میگیرد.
در فصل چهارم، به مدیریت سرمایه و بررسی انواع سرمایه در بانک پرداخته و همچنین بیانیههای بال و هیئت خدمات مالی اسلامی نیز در این فصل ارائه میشود.
فصل پنجم به مدیریت نقدینگی اختصاص دارد که در این فصل، سیر نظریات، راهبردها، روشهای سنجش و پیشبینی نقدینگی بیان میشود و در نهایت و در فصل ششم، ریسکهای مالی (شامل اعتباری، بازاری و نقدینگی) و ریسک عملیاتی از حیث مؤلفه، مدل و رهنمودهای حرفهای، ارائه میشود.
در مقدمه این کتاب آمده است: در این کتاب تأکید قابل توجهی بر ذکر مباحث کاربردی حوزه بانکداری با رویکرد مالی صورت میگیرد و این کتاب از حیث بهرهگیری از منابع به روز، متنوع و مشهور بینالمللی متمایز بوده و در زمان نگارش فاقد نمونه مشابه ساختاری و محتوایی برای دانشجویان است.
همچنین آمده است: در این کتاب تلاش شده است تا در ارائه مباحث، سرفصلهای مصوب وزارت علوم تحقیقات و فناوری در خصوص درس «مبانی بانکداری و مدیریت بانک» به ارزش سه واحد در مقطع کارشناسی مدیریت مالی رعایت شود. همچنین از ذکر مطالب همپوشان با سایر دروس خودداری شده است و صرفا به شکل متمرکز به سرفصلهای مالی عملیات بانکی میپردازیم.
در پایان هر فصل، پرسشهای آموزشی ارائه شده است که میتواند جهت خودآزمایی مباحث ارائه شده در کلاس و نیز به عنوان نمونه سؤالات امتحانی توسط دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر پرسشهای آموزشی، مجموعهای از پرسشهای پژوهشی نیز در انتهای هر فصل ارائه شده است که انتظار میرود دانشجویان با مراجعه به منابع کتابخانهای (نظیر کتب و مجلات)، پرسش از کارشناسان و متخصصان بانکی و با جستوجو در اینترنت، به آن سؤالات پاسخ بگویند و در قالب گزارش، به کلاس ارائه کنند.
همچنین آمده است: این کتاب به عنوان مرجعی جهت استفاده دانشجویان مقطع کارشناسی، پژوهشگران و کارشناسان امور بانکی مفید واقع شود.
صفحه تازه های نشر