بیش از چهار دهه از تجربه بانکداری بدون ربا در کشورهای اسلامی و برخی کشورهای غیراسلامی میگذرد. این مدت گرچه در مقایسه با پیشینه بیش از چهارصد ساله صنعت بانکداری ربوی زمان کوتاهی است، ولی فرصت مناسبی را فراهم آورده تا صنعت بانکداری مدل دیگری از بانکداری را تجربه کند. در جمهوری اسلامی ایران نیز بیش از سی سال از تصویب و اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا میگذرد. در این مدت نظام جدید بانکی گرچه توانسته هدفهای اصلی بانکداری در حوزههای تجهیز و تخصیص منابع و خدمات پولی را پوشش دهد، ولی برای رسیدن به وضعیت مطلوب با چالشهای مهمی روبهرو است.
کتاب «مقدمهای بر بانکداری بدون ربا در ایران» پس از پرداختن به تاریخچه پیدایش بانک و وضعیت بانکداری اسلامی در جهان به نظریههای توجیه ربا و حیلههای فرار از ربا و مقایسه اجمالی بانکداری ربوی و بانکداری بدون ربا و ابزارهای تجهیز و تخصیص منابع در بانکداری بدون ربا اشاره کرده و در بخشهای پایانی به مقولههایی چون اعتبار در حساب جاری، کارتهای اعتباری، وجه التزام و جریمه تاخیر تادیه و ابزارهای سیاست پولی و عملیات بانک مرکزی در الگوی بانکداری بدون ربا پرداخته است. این کتاب با همکاری اداره کل آموزش و توسعه مهارتها و کارگروه بانکداری اسلامی در بانک کشاورزی و همت حجتالاسلام دکتر سید عباس موسویان عضو شورای فقهی بانک مرکزی تهیه شده است.
ویراست نخست کتاب «مقدمهای بر بانکداری بدون ربا در ایران» در سال ۱۳۹۳، از سوي موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر با تیراژ سه هزار نسخه در اختيار علاقمندان قرار گرفته است.
صفحه تازه های نشر