حجتالاسلام والمسلمین دکتر غلامعلی معصومینیا، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم اقتصادی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به بحث درباره معایب پذیرش سیستم دوگانه بانکداری اسلامی و متعارف پرداخت و اظهار کرد: در حدیث آمده است که «اگر خداوند بخواهد جامعهای را هلاک کند ربا در آن آشکار میشود». حال اگر ما اجازه دهیم برخی بانکهای ربوی در جامعه فعالیت کنند به معنی رسمیت بخشیدن به رباست و هلاکت جامعه را رقم زدهایم.
ضرورت تأسیس هیئت ناظر در نظام بانکی
وی ادامه داد: متفکران ما باید راهی پیدا کنند که وضعیت کنونی را اصلاح کنند، نه اینکه به فکر ترویج بانکداری ربوی در کشور برای تحقق بانکداری اسلامی باشند و اینکه بانکهای ربوی بتوانند به طور رسمی در کشور به فعالیت بپردازند. نکته دیگر اینکه بانکهای دیگر با وضعیت کنونی بتوانند با این بانکها رقابت کنند یا خیر هم روشن نیست؛ بنابراین ما به جای پذیرش بانکداری متعارف باید به فکر اصلاح سیستم کنونی باشیم.
معصومینیا ادامه داد: روز اول که قانون عملیات بانکداری بدون ربا نگاشته و تصویب شد، یکی از اشکالات اصلی، این بود که که ما دارای یک هیئتناظر نبودیم و بانکها هر کاری که مایل بودند را انجام دادند؛ در حالیکه اگر از روز اول، ما یک شورای فقاهتی و کارشناسی همانند شورای نگهبان که مرکب از دوازده نفر شامل شش فقیه و شش کارشناس باشد را تأسیس میکردیم و بانکها هم از جهت تطابق با شرع و هم از جهت اجراء بدون اجازه این شورا حق فعالیت نداشتند چنین وضعیتی ایجاد نمیشد.
هیچ عامل بازدارندهای برای ممانعت از تخلفات بانکی وجود ندارد.
نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم اقتصادی تأکید کرد: ما قانون عملیات بانکداری بدون ربا را تصویب کردیم و به اجرا گذاشتیم ولی بعد هیچ سازمان نظارتی برای بانکها وجود نداشت و با وجود اینکه برخی دلسوزان در راستای اجرای این قانون عمل کردند اما عدهای ماهیت کار بانکداری را به سمت نرخ بهره و ربا سوق دادند بنابراین چنین وضعیتی پدید آمد.
وی در پایان گفت: در این سی سال، چه عامل بازدارندهای برای ممانعت از تخلفات بانکی وجود داشته است؟ و به این دلیل که است که ما با چنین وضعیتی مواجه شدهایم. حال اگر ما قانون عملیات بانکداری بدون ربا را اصلاح کنیم و مقرراتی که عملیات بانکداری بدون ربا را پیچیده میکند و باعث میشود بانکها از اجرای قانون خودداری کنند را برداریم و نهاد ناظر را تأسیس کنیم امیدی به بهبود وضع موجود وجود دارد اما اینکه ما سیستم ربوی را در کنار سیستم رایج برقرار کنیم با معیارهای اسلامی سازگار نیست و جامعه را به سمت هلاکت سوق میدهد.