ربا پاشنه آشیل نظام سرمایه داری!

کد خبر: 171196 سه شنبه 25 شهریور 1393 - 12:58
ربا پاشنه آشیل نظام سرمایه داری!

استاد اقتصاد اسلامی دانشگاه با تشریح دروغی که تحت عنوان تدریس و ترویج اقتصاد اسلامی در دانشگاههای غربی مطرح می‌شود، گفت: قانون بانکداری اسلامی 35 سال قبل در کشور تصویب شد، اما اراده اجرای آن در کشور وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری فارس، مستند «فاکتور صوری» در نقد نظام بانکداری ربوی در حضور دکتر ایرج توتونچیان، استاد دانشگاه الزهراء و از کارشناسان حاضر در مستند اکران شد.

توتونچیان در ابتدای این نشست اظهار داشت: وقتی می‌گویم «بانک اسلامی از سویی وکیل سپرده‌گذار است و از سوی دیگر شریک سرمایه‌گذار»، این یک جمله کوتاه است، اما نیاز دارد دو ساعت مساله را تبیین کنیم. لذا اگر زمانی نیت‌تان این باشد که مردم متوجه شوند که اولا سیستم مشکل دارد و دوم اینکه چه کار باید کرد که از این حالت بیرون بیاید، این یک برنامه حداقل دو ساله می‌خواهد.

وی با بیان اینکه در کنار بازکردن بحث بانکداری اسلامی باید مراقب بود تا جامعه دچار التهاب نشود، افزود: باید آرام آرام و داوطلبانه به این سمت رفت. چگونه است که کودکان رفته رفته الفبای راه رفتن را یاد می‌دهند و بعدها به تدریج به افراد بزرگ  جامعه تبدیل می‌شوند این نیز همچنین است.

پایه اقتصاد اسلامی تعاون است.

این کارشناس در ادامه افزود: من اعتقاد دارم یک اقتصاد اسلامی، اقتصادی است که اساس آن تعاون است. پس تمام فعالیت‌هایی که در یک جامعه اسلامی انجام می‌شود باید صبغه تعاونی داشته باشد. به همین علت می‌گویم که تعاونی کوچک شکل گیرد. به نظر من باید اولویت واحدهای کوچک و متوسط تولیدی باشد. چرا؟! برای اینکه برخلاف تصور برخی‌ها که آشنا نیستند بیشترین اشتغال در واحدهای متوسط و کوچک صورت می‌گیرد، نه واحدهای بزرگ.

استاد دانشگاه الزهراء نظام اسلامی را دارای سه بعد دانست و بیان کرد: بعد اول آن عدالت است که حتی هدف غایی یک نظام اسلامی است و با هیچ چیز قابل سازش نیست. رکن دوم آن تعاون و پایه سوم رفاه اجتماعی است. به همین دلیل باید بر اجتماع متمرکز شویم، اما غربی‌ها اصلا جامعه را به صورتی که ما می‌بینیم نمی‌بینند.

توتونچیان با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری افزود: ایشان گفتند باید یک مرکز فراقوه‌ای برای بانکداری اسلامی پیشنهاد شود. مگر جنگ با خدا و رسول خدا نیست؟ آیه صریح قرآن است. کافی است برای بانکداری اسلامی همان قانون 30 سال قبل را پیاده کنیم.

وی تصریح کرد: رهبری رئیس‌جمهور وقت بودند، آقای هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس و موسوی نیز نخست وزیر که قانون بانکداری بدون ربا در مجلس تصویب شد. بنابراین منتظر چه کسی هستیم؟ منتظر چه چیزی هستیم؟ منتظر این هستیم که امام زمان (عج) ظهور کند؟ خدا به ما عقل داده مسئولیت داریم. ما چرا نمی‌توانیم درست کنیم؟ امام گفتند که ما می‌خواهیم انقلاب را صادر کنیم. این یعنی چه؟ یک کلمه است اما معانی زیبایی دارد. کسی نیامد آن را معنی کند. ما می‌خواهیم دین گسترش پیدا کند. برای آنکه انقلاب را صادر کنیم، باید بانکداری‌مان را اسلامی کنیم.

ربا پاشنه آشیل نظام سرمایه‌داری

این کارشناس حوزه اقتصاد ربا را پاشنه آشیل نظام سرمایه‌داری دانست و ابراز داشت: اگر شما بر علیه ربا جنگیدید و موفق شدید، آن وقت نظام سرمایه‌داری را از بین خواهید برد،آن وقت است که آبروی آنها از بین می‌رود. ما این را می‌خواهیم صادر کنیم. من 35 سال اینجا هستم کسی به حرفم گوش نمی‌دهد. نه در سخنرانی‌ها و کتاب‌ها. مجبور شدم کتاب به زبان انگلیسی بنویسم. گفتم اینها که حاضر نیستند، نمی‌خوانند و این کاره هم نیستند. بدهیم کشورهای دیگر این را بخوانند که الان با آنها درگیر هستیم.

آموزش بانکداری اسلامی در غرب

وی تحقق بانکداری اسلامی را کاری پیچیده و بزرگ عنوان کرد و ادامه داد: بزرگی‌اش به این است که به آن دست نمی‌زنیم و روز به روز در ذهنمان بزرگتر می‌شود. چرا این کار را نمی‌کنیم؟ لیاقتش را نداریم. غربی‌ها وقتی دیدند که برخی از کشورهای اسلامی ثروتمند نظیر عربستان، کویت و... بدین دلیل که بانک‌های غربی ربوی هستند، گفتند ما حاضر نیستیم در آن بانک‌ها سرمایه‌گذاری کنیم، زود متوجه شدند و رفتند یکی دو تا از آن بچه مسلمان پیدا کردند و بردند تا در دانشگاه‌های خود به نام بانکداری اسلامی به آنها درس ‌دهند. چه کسی درس می‌دهد؟ آن دکتر مسیحی که اصلا به اسلام اعتقاد ندارد. درس‌هایش و محتوای درسی‌اش همان است. فقط یک درس تحت عنوان اسلامی فاینانس ارائه می‌دهند و مدرک اسلامیک فاینانس فوق لیسانس می‌گیرند. فارغ التحصیل که شد یک بانک درست می‌کنند به نام بانک اسلامی و این آقا را به عنوان مدیرعامل می‌گذارند. بعد به کشورهای عربی پولدار اعلام می‌کنند مگر نمی‌خواهید پولتان در بانک اسلامی بگذارید، این هم بچه شما که مدیرعامل شده است.

اساتید ما نمی‌دانند اسلام برای اقتصاد برنامه دارد.

توتونچیان در ادامه بیان داشت: هیچ کدام از دانشکده‌ها و اساتید ما اشاره‌ای به موضوع اقتصاد اسلامی نمی‌کنند. می‌گویند دین، خدا و پیغمبر نیامدند اقتصاد طراحی کنند. خبر ندارند ما چند آیه در مورد ربا داریم. کتاب 856 صفحه‌ای ما با 30 الی 40 مقاله در آمده است، شما نمی‌دانید، نخواندید و آشنا نیستید، چرا اظهارنظر می‌کنید؟ بگویید من نمی‌دانم اسلام چنین چیزی دارد یا نه، نگوید چیزی ندارد.

نویسنده کتاب «پول و بانکداری اسلامی و مقایسه آن با نظام سرمایه‌داری» گفت: در صداوسیما گفتند بیا در مورد این مسائل صحبت کن. گفتم باید قول دهید هر چه من می‌گویم پخش کنید. بنده دشمن خانواده و مملکتم نیستم. دوست دارم بگویم که این کار ربوی است.