مرکز بینالمللی آموزش مالی اسلامی[1]، در دسامبر 2005 توسط بانک مرکزی مالزی (بانک نگارا) در نزدیکی شهر کوالالامپور تأسیس گردید. بانک مرکزی مالزی، مبلغ 500 میلیون رینگیت مالزی برای پوشش هزینههای عملیاتی این مرکز اختصاص داد. این اقدام، به عنوان بخشی از فعالیتهای دولت مالزی به منظور دستیابی به جایگاه برتر در زمینه مالی اسلامی و تبدیل شدن به یک مرکز بینالمللی مالی اسلامی در جهان صورت گرفت.
چشمانداز مرکز بینالمللی آموزش مالی اسلامی، دستیابی به مرجعیت دانش در زمینه مالی اسلامی است. رئیس بانک مرکزی مالزی، ریاست INCEIF را بر عهده دارد و شورای راهبری آن شامل نمایندگانی از صنعت مالی، مقرراتگذاران و نیز افراد خبره در سطح بینالمللی است. همچنین در این موسسه «شورای توسعه حرفهای» متشکل از مدیران عامل بانکهای اسلامی و شرکتهای بیمه اسلامی، مقرراتگذاران و نمایندگانی از صنعت مالی است.
بیانیه مأموریت این مرکز در سه حوزه کلیدی چنین بیان شده است:
1- تقویت دانش: ایجاد و مدیریت دانش در مالی اسلامی با ارائه بهترین قابلیتها در آموزش، پژوهش و راهبری اندیشه.
2- شهرت و اعتبار: ایجاد و حفظ اعتبار مرکز بینالمللی آموزش مالی اسلامی به عنوان مرکزی پیشگام در عرصه مالی اسلامی و مؤسسهای منتخب برای همه ذینفعان.
3- پایداری مالی: توسعه و مدیریت منابع مرکز بینالمللی آموزش مالی اسلامی به شکل مؤثر.
مرکز بینالمللی آموزش مالی اسلامی در جهت ایجاد تعامل با سایر نهادهای آموزشی و پژوهشی، با مؤسسات گوناگون فعال در حوزه مالی اسلامی وارد مشارکت راهبردی شده است و تلاش میکند با توسعه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی در حوزه مالی اسلامی و ارائه دورههای کاربردی و خدمات مشاورهای در این زمینه، مرجعیت علمی در رشته مالی اسلامی را به دست آورد. این مرکز، یک واحد فقهی به نام «آکادمی بینالمللی پژوهشی شریعت»[2] در حوزه بانکداری و مالی اسلامی راهاندازی کرده است تا پژوهشهای فقهی مرتبط با بانکداری و مالی اسلامی را مدیریت کند و در زمینه بررسی موضوعات نوین تلاش نماید.
این مرکز تلاش میکند تا خدمات آموزشی و پژوهشی را هم به دانشگاه و هم به صنعت عرضه کند. در حال حاضر چهار دوره آموزشی توسط مرکز برگزار میگردد که به شرح ذیل میباشند:
1- «گواهینامه حرفهای مالی اسلامی»[3]: این برنامه برای تربیت افراد حرفهای در صنعت مالی اسلامی که مایلند در حوزههای مختلف این صنعت، دانش لازم را کسب کنند طراحی شده است. برخی از این حوزهها عبارتند از: بازار سرمایه اسلامی، انطباق با شریعت در مالی اسلامی، بانکداری اسلامی و مدیریت ثروت اسلامی. این برنامه کاملاً به صورت برخط (آنلاین) ارائه میشود. اصلیترین دوره ارائه شده توسط مرکز بوده و هدف از آن، ارتقای کیفیت حرفهای در زمینه مالی اسلامی است. تاکنون افراد بسیاری از مالزی و بیش از 70 کشور دیگر با زمینهها و علاقمندیهای گوناگون در این دوره شرکت کردهاند.
۲- «کارشناسی ارشد عمل مالی اسلامی»[4]: این برنامه در مقطع کارشناسی ارشد با هدف تربیت افراد حرفهای با هدف به دست آوردن تخصص عمومی، دانش و خبرگی روزآمد در زمینه مالی اسلامی ارائه میشود. در این دوره گستره وسیعی از موضوعات شامل مدیریت ثروت، بانکداری، سرمایهگذاری، خدمات مالی، اخلاق و حاکمیت مطرح میگردد و سعی بر آن است که دانشجویان درک کاربردی کاملی از اقتصاد و مالی اسلامی و شریعت و نیز محیط اجرایی مالی اسلامی به دست آورند.
۳- «کارشناسی ارشد مالی اسلامی»: در این برنامه تلاش میشود تا دانش عمیقی در موضوعات اقتصادی، فقهی، حقوقی و مالی در هر دو جنبه علمی و کاربردی به مخاطبین منتقل شود. این برنامه برای دانشگاهیان و عملگرانی طراحی شده است که قصد دارند دانش یا تجربه خود در مالی اسلامی را توسعه بخشند.
۴- «دوره دکتری مالی اسلامی»: هدف این دوره تربیت پژوهشگرانی است که از یک سو در مبانی مالی اسلامی به طور عمیقتر کار کنند و از سوی دیگر نیازمندیهای صنعت را به خوبی مرتفع نمایند. این دوره در دو حالت طراحی شده است: یکی دوره واحدمحور به همراه رساله که برای کسانی طراحی شده که پیش از ورود به پژوهش نیاز به گذراندن واحدهای درسی دارند؛ و دیگری دوره پژوهشمحور که مختص افراد دارای تجربه عملی بیشتر است.
تدوین: رسول خوانساری