شماره هشتم دوفصلنامه «معرفت اقتصاد اسلامی» به صاحب امتیازی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، مدیرمسئولی محمدجواد توکلی و سردبیری حجتالاسلام والمسلمین حسنآقا نظری منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، این شماره از این فصلنامه حاوی مقالاتی با عنوان «روششناسی فقه نظریات اقتصادی از منظر شهید صدر» به قلم حجتالاسلام والمسلمین حسنآقا نظری و مهدی خطیبی، «نظریه اخلاق هنجاری و دلالتهای آن در سیاستگذاری اقتصادی؛ درسهایی برای اقتصاد اسلامی» اثر سیدهادی عربی، محمدجواد رضایی و مهدی موحدی و «حسابداری تخصیص منابع (مضاربه، سرمایهگذاری و اجاره به شرط تملیک) در بانکداری اسلامی» از مهدی طغیانی، امیرعباس آجریآیسک و مرجان طاهریصفار است.
«مبانی و معیارهای پیشرفت انسانی از دیدگاه اسلام» به قلم محمدجمال خلیلیان، سیدحمید جوشقانینائینی، قاسم عسکری و محمد بیدار، «سواپ ارز بررسی فقهی و امکان استفاده از آن در بازارهای اسلامی» اثر مجید رضاییدوانی و محمد جواد اکبری، «اخلاق مالیه عمومی؛ تحلیل چارچوبها و استانداردها» به قلم یداله دادگر و «محیط زیست و نظام اخلاقی آن در اسلام» اثر حجتالاسلام والمسلمین سعید فراهانیفرد و محمدعلی فراهانیفرد، دیگر مقالات این فصلنامه هستند.
حجتالاسلام والمسلمین حسنآقا نظری و مهدی خطیبی، در مقدمه مقاله خود با عنوان «روششناسی فقه نظریات اقتصادی از منظر شهید صدر» مینویسند: یکی از مهمترین رسالتهای فقه حکومتی ارائه مبانی تدوین سیاستهای اقتصادی دولت اسلامی است. انجام این مهم مستلزم ارائه روشی مشخص برای کشف نظریات اقتصادی اسلام از منابع اسلامی است.
مولفین میافزایند: بدون شک شهید صدر، اولین فقیهی است که پا به این عرصه نهاده و با پایهگذاری روش فقه نظریات، اقدام به کشف نظریات اقتصادی کرده است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی روش فقه نظریات اقتصادی از دیدگاه شهید صدر میپردازد. یافتههای مقاله نشان میدهد که روش پیشنهادی شهید صدر مستلزم در نظر گرفتن احکام و مفاهیم اقتصادی به عنوان روبنا و کشف اصول و نظریات اقتصاد اسلامی به عنوان زیر بناست.
همچنین میخوانیم: این روش زمینه استخراج نظریات اقتصاد اسلامی و در نتیجه، سیاستگذاری کلان اقتصادی دولت اسلامی را فراهم میآورد. در این مقاله اشکالات مطرح شده نسبت به این روش از جمله مشکل حجیت، و شبهه ابتناء آن بر استحسان و قیاس، مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است.