حجتالاسلام دکتر عیسوی گفت: براساس آموزههای اقتصاد اسلامی، مهمترین وظیفه دولت در عرصه اقتصاد اجرای عدالت است و این مهم از طریق استفاده از ابزارهای نظارتی و حمایتی صورت میپذیرد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمود عیسوی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه جایگاه دولت در عرصه اقتصاد بر اساس آموزههای اقتصاد اسلامی گفت: بنا به آموزههای اقتصاد اسلامی، دولت نقش بدیع و مهمی در اقتصاد دارد. این نقش هم در قالب حمایت از بخش خصوصی و ترغیب مردم به مشارکت در امور اقتصادی است و هم در قالب اعمال برخی سیاستهای نظارتی به منظور کنترل و تنظیم بازار در شرایط حساس نهادینه میشود.
حجتالاسلام عیسوی در ادامه افزود: بهطور کلی، برپایه آموزههای اقتصاد اسلامی، جایگاه دولت در اقتصاد را میتوان در مواردی نظیر؛ کمک به بخش خصوصی و ایجاد فضای رقابتی متوازن و مقابله با انحصارگری، نظارت، کنترل و تنظیم بازار، ایجاد فضای کسب و کار امن برای مردم، توجه به تولید، توجه ویژه به توسعه اقتصادی و دیگر سیاستهای حمایتی و نظارتی معرفی کرد.
وی افزود: اسلام مهمترین وظیفه دولت در اقتصاد را تحقق عدالت اسلامی، در جایگاه یک آرمان متعالی در نظر گرفته است. طبیعتا اجرای عدالت نیازمند سازوکارهای مختلفی است که بدون حضور دولت عملی نخواهد شد. بخش عمدهای از ثروت جامعه در اختیار دولت است و دولت به نمایندگی از مردم باید آنها را اداره کند و برای نسلهای بعد سرمایه گذاری و برنامه ریزی نماید.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علامهطباطبائی در ادامه در رابطه با نقش دولت در تحقق نظام بانکداری اسلامی به عنوان یکی دیگر از وظایف آن گفت: در جمهوری اسلامی ایران، تجربه ما به عنوان یک دولت اسلامی تجربه نو و بدیعی است. مطمئنا بانکداری اسلامی در کشور ما علیرغم نقاط قوت فراوان، کاستیهایی را نیز به همراه دارد. وظیفه دولت در راستای تحقق بانکداری اسلامی استفاده از تجربههای پیشین و طراحی مدلهای جدید به منظور تسریع در رونق بانکداری اسلامی است. اگر دولت این اصل عقلایی را بپذیرد در رابطه با اکثر مسائل مالی و پولی، مشکلات چندین ساله در اقتصاد کشور تا حد زیادی حل خواهدشد.
حجتالاسلام عیسوی با اشاره به اینکه مشکل سیستم نظارت در اعطای تسهیلات و همینطور نبود تخصص در بانکها به منظور شناسایی ظرفیتهای اقتصادی دریافتکننده تسهیلات از عمده چالشهای پیش روی تحقق بانکداری اسلامی است، گفت: به طور مشخص، معضلات اقتصادی ما در بحث بانکداری اسلامی خلاصه نمیشود اما با بهرهگیری از صاحب نظران کارآمد و باتجربه میتوان برخی قوانین و مصوبات دست و پا گیر در اقتصاد و سیستم پولی و مالی کشور که مانع تولید حداکثری میشود را از سر راه برداشت؛ هر چقدر بخش پولی و مالی اقتصاد فعالتر باشد بخشهای واقعی اقتصاد در تولید از بهرهوری مطلوبتری برخوردار خواهد بود.
مؤلف کتاب جایگاه دولت در اقتصاد از منظر اسلام ، در رابطه با منابع درآمدی دولت و شبهات پیرامون مالیات و زکات در اسلام گفت: منابع درآمدی دولت در اسلام متنوع است. مالکیت دولت بر انفال اصل تثبیت شدهای است و دولت باید این درآمد را در راستای توسعه و مصالح جامعه مصرف کند. پس انفال متعلق به همه جامعه است و دولت وظیفه دارد در راستای بهبود وضعیت معیشتی و منافع ملی این درآمدها را هزینه کند.