وقتي سخن از تولید پول ميشود، شايد دورترين موضوعي كه به ذهن متبادر شود، اخلاق است. بسياري از نويسندگان و هنرمندان كتاب هايي نوشته اند درباره اينكه منشأ بسياري از شرارتها و مشکلات بشری، پول است. به همين خاطر است كه عنوان كتاب «اخلاق توليد پول» در ابتدای امر، کمی متناقض به نظر ميرسد.
اما نويسنده اين كتاب، يورگ گوئيدو هولسمن معتقد است كه با انقلابي در سياستهاي پولي مي توان اخلاقي تر بود. كتاب مذكور كه توسط سيد اميرحسين ميرابوطالبي ترجمه شده بیان میدارد كه توليد پول از دو جهت مي تواند با مساله عدالت ارتباط يابد. از يك طرف نهادهاي مدرن توليد پول، به نظم قانوني متداول بستگي داشته و به تبع آن با يكي از درونيترين بخش هاي عدالت اجتماعي در ارتباط است. از سوي ديگر نظم قانوني متداول به خودي خود مشكلي اساسي است كه باعث تورم مداوم ميشود. انحصارات قانوني، قوانين پول رايج، تعليق قانوني پرداخت اقساط و بدهيهاي و ديگر قوانين اينچنيني سهواً به ابزاري براي بيعدالتي اجتماعي تبديل شده اند. اين ابزار موجب ايجاد تورم، بي مسووليتي و توزيع نامشروع درآمد آن هم اغلب از سمت فقرا به سوي ثروتمندان است.
كتاب در سه بخش با 17 فصل و يك نتيجه گيري تنظيم شده است. بخش نخست کتاب با عنوان «تولید طبیعی پول» به مباحثی مانند انواع پول، گواهیهای پولی و پول در روند بازار اشاره دارد. مولف، در نخستین بخش کتاب در مقوله انواع پول، آورده است، برای فهم منشا و ماهیت پول ابتدا باید دانست که انسانها چگونه مبادله میکردند. تبادل کالاها و خدمات در این جهان تهاتری، افراد را با مشکلات خاصی روبه رو میساخت به همین سبب افراد به منظور کاهش این مشکلات به سمت تبادلات پول سوق پیدا کردند.
دومین بخش کتاب با عنوان «تورم» به موضوعاتی مانند ملاحظاتی در باب تورم، جعل قانونی، انحصارات قانونی و قوانین پول رایج پرداخته است. نویسنده در دومین بخش کتاب درباره موضوع تورم آورده، تورم افزایش مقدار، اسمی هر واسطه مبادله به بیش از مقداری که در بازار آزاد تولید میشود را تورم میگویند. نگارنده این تعریف را مربوط به دوران جنگ جهانی دوم دانسته که با تعریف نویسندگان معاصر متفاوت است. بر همین اساس منظور بیشتر نویسندگان از تورم، افزایش مدام سطح قیمتها یا به عبارتی دیگر کاهش مدام قدرت خرید پول است.
«نظم پولی و نظامهای پولی» عنوان سومین بخش کتاب است که شامل مباحثی چون نظم پولی، نظامهای دستوری پول زیر سایه دولتها و نظامهای پولی کاغذی بینالمللی 1971تا ....؟ است. در سومین بخش کتاب مولف، در بحث نظامهای دستوری پول، معتقد است منشا گسترش نظامهای پول کاغذی که در حال حاضر تمام کشورها را در بر گرفته است بانکداری اندوخته ـ کسری در قرن هفدهم در اروپا بوده است.
اين كتاب اطلاعات بسيار مفيدي درباره تحولات نظام پولي در دوران مدرن به دست مي دهد كه جاي آن در كتابهاي درسي متداول درباره پول و بانكداري خالي است. نظام بانكداري كنوني رايج در دنيا محصول تحولات متعددي است كه بسياري از آنها منطق اقتصادي روشني ندارند و بيشتر متاثر از مصلحتهاي سياسي و تدابير دولتي هستند. هولسمن نشان مي دهد كه نظام كنوني مبتني بر توليد انحصاري پول توسط بانك مركزي، با منطق اقتصادي خودجوش و دروني نظام بازار شكل نگرفته و وجود آن به شكل كنوني نه تنها ضرورتي ندارد بلكه در ماهيت امر مضر، خلاف اصول بازار آزاد و در نهايت غير اخلاقي است.
نخستین چاپ کتاب «اخلاق تولید پول» با شمارگان یک هزار و 100 نسخه، در 260 صفحه به بهای 13 هزار تومان به همت انتشارات دنیای اقتصاد به بازار نشر عرضه شده است.
صفحه تازه های نشر