همانطور که حضرت آقا مکرر تاکید فرمودند گره اصلی در بحث اقتصاد تولید است که با رونق آن تمام مشکلات اقتصادی حل میشود، اما اگر شاخص تولید کاهش پیدا کرد، گواهی طلا که سهل است، خود طلا را هم بیاورید اگر با ارزش کالاها و خدمات برابری نداشته باشد هر روز شاهد افت قیمت طلا هم خواهید بود.
معرفی کردن پول اعتباری به عنوان ریشه تمام مشکلات اقتصادی ادعای نادرستی است، چراکه خیلی از کشورها با همین پول اعتباری، اقتصاد موفقی دارند، از این رو این دیدگاه مبانی سستی دارد.
پیوند پول به طلا ملازم با ثبات قیمت و ارزش پول نیست و این نکته هم به شهادت تاریخ و هم از گزارشهای ماهیانه و سالانه سایتهای اعلام نرخ طلا که نوسانات قیمت آن را به صورت نموداری نمایش میدهند، قابل فهم است.
اثرات منفی خلق پول بدون پشتوانه بر جریانات اقتصادی موجب شده است برخی از محققین ایدهای تحت عنوان «بهکارگیری پولطلا» را مطرح کنند. ایدهای که همراه با پرسشها و ابهامات فراوان است.
بزرگترین معضل جمهوری اسلامی در مسئله اقتصادی، خلق پول بدون پشتوانه است که شکاف طبقاتی عجیبی در جامعه ایجاد میکند و یک ربای سیستمی را رقم میزند.
کسری بودجه یکی از معضلات قدیمی اقتصاد ایران است که مهمتر از ایجاد آن، روشهای تامین آنست که میتواند ابعاد جدی از مسائل شرعی را همراه خود داشته باشد!
کاهش ارزش و قدرت خرید پول مصداقی از بیعدالتی و تضییع حقوق صاحبان پول است و دولت در قبال آن وظایفی به عهده دارد.
برخی فقیهان و حقوقدانان به استناد دلایلی، رأی به ضمان كاهش ارزش پول دادهاند؛ اما برخی دیگر، تنها تأدیه دین به اندازه مبلغ اسمی را کافی میدانند. این گزارش سعی در تبیین دیدگاههای مختلف دارد.
طبق قواعد حقوقی و فقهی، حفظ منافع جامعه اسلامی يك حكم اوليه است و دولتها موظف به حفظ ارزش پول به عنوان ضامن سرمايه ملی هستند و نمیتوانند این پايبندی را به راحتی زيرپا بگذارند.
نظرات آيات عظام امام خمينی(ره)، فاضل لنكرانی(ره)، بهجت(ره)، مكارم شيرازی، نوری همدانی، سبحانی و سيستانی در خصوص جبران کاهش ارزش پول در قرض چیست؟
اگر در تعريف كارشناسی پول، مسئله قدرت خريد به عنوان يك اصل لحاظ شود، جبران كاهش ارزش پول، ربا نيست.