برچسب‌ها

عواقب حذف عقد مشارکت در طرح بانکداری اسلامی

در طرح بانکداری اسلامی در خصوص عقود مشارکتی گفته‎اند چون بانک توانایی اجرای آن را ندارد، لذا این عقد را حذف کرده‎اند اما در اینجا اشکال بزرگی پیش می‎آید که اقتصاد از عقد مشارکت محروم می‎شود و برخی حیله‎‏های ربا همانند سَلَف موازی و جعاله موازی جایگزین آن می‎شود.

لزوم ورود بانک‌ها به عقد مشارکت حقوقی

مشارکت حقوقی یعنی بانکداری واقعی و صحیح شرعی. در بانکداری غربی شرکت‌داری ممنوع است اما براساس قانون بانکداری ربا بانک‌ها باید شرکت‌داری کنند و عقد مشارکت حقوقی منعقد کنند.

Alternate Text

میزان انطباق «قرارداد» و «عملیات» مشارکت مدنی با موازین شریعت در نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران

نتایج بررسی ها حاکی از فاصله گرفتن نظام بانکی کشور از رعایت کامل موازین شرعی در قراردادهای مشارکت مدنی است.

مشکلات اجرایی در محاسبه سود قطعی

سه عامل تأخیر در وصول مطالبات معوق طرح‌های مشارکتی، عدم پایبندی مشتریان به تعهدات خود در اعلام میزان سود و زیان و دستوری بودن نرخ سود بانک مهم‌ترین موانع اجرایی محاسبه سود عقد مشارکت محسوب می‌شود.

خلق پول بانک‌ها به دو شرط جایز است

عضو شورای فقهی بانک مرکزی گفت: بنده عقود مبادله‌ای را ترجیح خواهم داد؛ برای عقد مرابحه بیش از ۲۰۰ روایت وجود دارد در حالی برای عقد مشارکت ۱۳ روایت بیشتر نیست.

۹۵ درصد عقود مشارکت در بانک‌ها صوری بسته می‌شود

عقود صوری باعث باطل شدن معامله است و به تبع آن تصرف در دارایی طرفین را حرام می‌کند.

بررسی قرارداد مشارکت مدنی بانک مرکزی از دید قواعد فقهی

مخالفت با مقتضای عقد، اکل مال بالباطل و ربوی‌بودن شرط تضمین سود برخی از اشکا‌ل‌های جدی این قرارداد است که می‌توان با ارائه راهکارهایی برطرف کرد.

Alternate Text

بیشترین وام‌دهی بانک‌ها در کدام عقود است؟

بانکها و موسسات اعتباری بیشترین تسهیلات خود را در قالب مشارکت مدنی و فروش اقساطی اعطا کرده‌اند.

کتاب «معاملات بانکی»

کتاب «معاملات بانکی با تاکید بر احکام و استفتائات قانون عملیات بانکی بدون ربا و قرارداد جامع مشارکت مدنی» در بانک مهر اقتصاد رونمایی شد.

نقدي بر عملكرد برخي بانك‌ها در قراردادهاي مشاركت مدني

به نظر مي‌رسد نحوه عمل برخی بانك‌ها در قراردادهاي مشاركت مدني، مغاير با قوانين و مقررات بانكي باشد.

الزام اصلاح قرارداد مشارکت مدنی بانکها

حجت الاسلام دکتر حسین ناصري مقدم، دکتر احمد توکلی و حجت الاسلام دکتر سیدعباس موسویان از ایرادات مصوبه جدید شوراي پول و اعتبار می‌گویند.

مصوبه شورای پول و اعتبار اشکال اساسی دارد

شرطی که مخالف مقتضای عقد باشد باطل است؛ از اینرو همانطور که دکتر توکلی عضو ناظر شورای پول و اعتبار گفته‌اند ماده 11 این آئین‌نامه دارای اشکال اساسی فقهی است.

ضرورت اصلاح مقررات جهت منع ربای بانکی

قرارداد مشارکت مدنی مصوب جلسه اخیر شورای پول و اعتبار به معنای ترویج ربا در سیستم بانکی است و باید اصلاح گردد.

Alternate Text
فرم عقود تسهیلات بانکی یکنواخت می‌شود.

از تاریخ 2آذرماه، قراردادهاي مربوط به عقد مشارکت مدني صرفاً بر اساس فرم واحد، تنظيم و منعقد میشود./بایستی مشتري،ضامن و وثيقه‌گذار از مفاد قرارداد مطلع بوده و نسخه‌اي از آن، در اختيارشان قرار گيرد.