اختلاف نظر میان علما طبیعی است و از این نظر جای نگرانی نیست و اتفاقاً اینهمه حساسیت نسبت به طرح بانکداری، جای خوشحالی دارد.
در نشست علمی ارائه و نقد طرح «پولطلا» مسأله خلق پول بانکی به عنوان مشکل اصلی نظام پولی و بانکی و سیستم اقتصادی کشور مطرح شد و طرح پولطلا مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
اکنون بانکهای مرکزی در دنیا در برابر ارزهای مجازی به صورت منفعل عمل میکنند و در واقع در حال به حاشیه رفتن هستند. البته چارهای هم ندارند چراکه چه بخواهند و چه نخواهند در این ماجرا بازنده هستند.
شرط اصلی اجرای عملیات بازار باز در کشور این است که اوراقی را که میخواهیم استفاده کنیم، اوراق اسلامی باشند و براساس عقد قرض نباشند.
در آیین اعطای جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر به پاس تلاشهای علمي در ارائه کتب و مقالات برجسته و ارائه مدلهای عملیاتی بانکداری اسلامی این جایزه به حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان اعطا شد.
اگر قانون جدید بانکداری در مجلس هم به تصویب برسد، پس از آن باید برای تأیید به شورای نگهبان و سپس برای اجرا به بانک مرکزی برود؛ بنابراین اگر همین امروز هم تصویب شود، یک تا دو سال طول میکشد که به اجرا دربیاید که نشان میدهد در واقع حرکت ما بسیار کند و بعضا ناامیدانه است.
متأسفانه شاخصهای حقوق شهروندی در زمینه بانکداری اسلامی تاکنون توسط مرکز آمار ایران یا بانک مرکزی مورد توجه جدی قرار نگرفته است. این مسئله حتما باید پیگیری شود؛ چراکه افکار عمومی در این زمینه دارای اهمیت و حساسیت است.
حسابداری تعهدی توجهی به این ندارد که تسهیلات اعطایی بانکها سود داشته باشد یا نداشته باشد و در واقع حسابگری غیرمتغیر دارد.
قرارداد ریپو گرچه شباهتهایی با بيعالعینه و بيعالخیار دارد؛ اما مصداق هيچ يك از آن دو نبوده و تفاوتهای معناداری با آنها دارد.
در جامعه فرصتمداری که در آن اخلاق جایی ندارد، اجرای بانکداری اسلامی بسیار مشکل است.
محمدجواد محققنیا
موضوع جلسه: راهکار اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانکهای تجاری در بانکداری اسلامی