چهل و دومین جلسه شورای فقهی بانک مرکزی به ریاست رئیس کل بانک مرکزی و حضور سایر اعضا در محل بانک مرکزی برگزار شد.
میزگرد کارکردهای توافق بازخرید (رپو) منطبق با شریعت در بازار پول و سرمایه در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار و تاثیرات قرارداد بازخرید اسلامی در بازارهای مالی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت.
بیست و یکمین همایش کتاب سال حوزه، کتاب مذکور به قلم مرحوم محمدنقی نظرپور و فرشته ملاکریمی را شایسته تقدیر معرفی نمود.
این نشست با حضور حجتالاسلام موسویان، علی صالحآبادی، امیر هامونی، محمود نادری و حجت الاسلام یوسفی شیخ رباط در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار میشود.
شورای فقهی بانک مرکزی در جلسه اخیر خود استفاده از ابزار «توافق بازخرید منطبق با شریعت» در بازار بین بانکی را با لحاظ شرایطی مجاز اعلام کرد.
مقام سیاستگذار پولی باید فاصله (شکاف) میان وضعیت موجود متغیرهای هدف را با وضعیت مطلوب آنها حداقل نماید تا بر این اساس، زیان اجتماعی ناشی از فاصلهگرفتن از وضعیت مطلوب کاهش یابد.
محمدنقی نظرپور و فرشته ملاکریمی
محمدنقی نظرپور، سید عباس موسویان و ایوب خزایی
موفقیتهای مرحوم نظرپور در بحث اقتصاد اسلامی و نظام پولی بدیلی ندارد و فوت ایشان در حقیقت مصداق این روایت است که کسی جانشین ایشان نمی شود.
دکتر نظرپور طلبهای بسیار کوشا، پیگیر و استادی بسیار برجسته در عرصه اقتصادی و مخصوصا اقتصاد اسلامی بود؛ این شخصیت بزرگوار، ثمره وحدت حوزه و دانشگاه بود و امیدواریم خداوند متعال جایگزین خوبی را برای ایشان مقدر کند.
حجتالاسلام دکتر محمدنقی نظرپور، استاد گرانقدر حوزه اقتصاد و بانکداری اسلامی در بامداد هفتم بهمن در اثر سانحه تصادف دار فاني را وداع گفت.
نظام بانکداری اسلامی اندونزی بهصورت گسترده در تمامی بخشهای اقتصادی از قرارداد مضاربه استفاده میکند که به اعتقاد مشهور فقیهان امامیه و برخی از عالمان اهل سنت، این امر محل اشکال است.
در ماده ۱۶ قانون برنامه ششم توسعه اشاره شده که باید شورای فقهی تبدیل به یکی از ارکان بانک مرکزی شده و مصوبات آن لازمالاجرا شود.
گزارش تفصیلی هجدهمین جلسه نقد با موضوع «ماهیت بانک و دلالتهای آن برای مطالعات بانکداری اسلامی»
بانکها تمایلی به واریز جریمه دیرکرد پول به حساب بانک مرکزی ندارند.
شروط ضمن قرارداد در برخی از قراردادهای بانکی از لحاظ انطباق با ضوابط این قاعده، اشکال دارد.
اکثر قریب به اتفاق مراجع عظام تقلید قانون جریمه تأخیر تأدیه و دیرکرد اقساط در بانکداری بدون ربای ایران را مجاز ندانسته و آن را حرام میدانند.
این مقاله برای نخستین بار به بررسی تحلیلی- توصیفی و مطالعات اسنادی موضوع منابع تملیکی پرداخته است.
پاشنه آشیل بانکداری اسلامی در شرایط کنونی، از یک سو انبوه واردات و از سوی دیگر، تورم هایی است که لذت بانکداری اسلامی را از جامعه سلب میکند.
این کارگاه توسط پژوهشکده پولی و بانکی و با حضور حجتالاسلام دکتر محمدنقی نظرپور در تاریخ اول آبان ماه برگزار میشود.
بانک قرضالحسنه نیازمند طراحی مدلهایی در جهت سودآوری و متناسب با قوانین و مقررات این نوع بانکداری است.
برنامه «فقه پویا» در رادیو معارف با نگاه به اصول بانکداری اسلامی، مجموعه قوانین بانکداری کشور را نقد و بررسی میکند.
شورای فقهی بانک مرکزی ماهیتی مشورتی دارد و فعلا الزامی وجود ندارد که به آنچه نظر این شورا است، عمل شود.
مخالفت با مقتضای عقد، اکل مال بالباطل و ربویبودن شرط تضمین سود برخی از اشکالهای جدی این قرارداد است که میتوان با ارائه راهکارهایی برطرف کرد.
ما اجازه نداریم سیستمی را تنظیم کنیم که ربوی باشد. چگونه میتوانیم اجازه دهیم لقمه حرام در سفره افراد قرار بگیرد و ادعا داشته باشیم که حکومت اسلامی هم داریم.
فعالیت بازار پول و بازار سرمایه نقش عمدهای را در کنترل فعالیتهای اقتصادی و به گردش درآوردن چرخهای پیشرفت اقتصادی ایفا میکنند.
مقصود از بخش حقیقی این است که از مبادله پول با پول فاصله بگیریم و پول ابتدا با کالا و سپس با پول مبادله گردد.
این جلسه به بررسی «چگونگی ارتباط بانکها با بازار سرمایه در نظام بانکداری بدون ربا» اختصاص داشته است.
محمدنقی نظرپور و سیدعباس موسویان
محمدنقی نظرپور و میثم حقیقی
فایل صوتی و تصاویر این جلسه به همراه اصل مقاله مورد نقد در صفحه سلسله جلسات نقد و بررسی پژوهشهای بانکداری و مالی اسلامی قابل دریافت است.
کتاب بانکداری اسلامی (1) مباحث دوره کارشناسی، کتاب بانکداری اسلامی (2) مباحث دوره کارشناسی ارشد و کتاب بانکداری اسلامی (3) مباحث دوره دکترا را پوشش می دهد.
گروه اقتصاد این مرکز، به منظور ارائه گزارش طرح پژوهشی کتاب «بانکداری اسلامی»، اقدام به برگزاری نشست علمی- تخصصی با حضور حجت الاسلام دکتر نظرپور نموده است.
این جلسه با حضور جناب آقایان دکتر محمد طالبی، حجتالاسلام دکتر محمدنقی نظرپور، دكتر حسین عیوضلو، محمدرضا حاجیان و تنی چند از کارشناسان امور بانکی برگزار میشود.
به بحث تفکیک بانکها ورود نکردیم. / قراردادهای بانکی به چهار دسته تقسیم شد./ حذف فروش اقساطی و جایگزینی آن با مرابحه.
علاوه بر کارگروه مرکز تحقیقات اسلامی، شورای هماهنگی بانکها و بانک مرکزی نیز طرحهایی برای اصلاح قانون ارائه کردهاند که همه آنها در کمیته ویژه مجلس در حال بررسی است.
برخی موارد همانند «انتشار اوراق مشارکت بانک مرکزی» بوده که بهرغم مخالفت شورای فقهی، اجرایی و عملیاتی شده است.
این کتاب به قلم حجت الاسلام دکتر نظرپور بوده و شامل چهار فصل «ماهیت فقهی عقد استصناع»، «چگونگی کاربرد عقد استصناع»، «چگونگی شکلگیری اوراق استصناع» و« کاربرد اوراق استصناع» است.
ورود بخش خصوصی در حوزه بانكداری اسلامی، برای توسعه اقتصادی و اقتصاد بدون ربا مفيد است، اما باید مراقب باشيم تاکه نظارتهای بانك مركزی بر بانكهای خصوصی بيشتر باشد.