رئیسکل بانک مرکزی جایگزینی تحویل دینار به زائران اربعین را تجربه عملی «حذف دلار» از مبادلات غیرتجاری و سیاحتی اعلام کرد و گفت: تعمیم این تجربه به سایر کشورهای منطقه درحال بررسی کارشناسی و برنامه ریزی عملیاتی است.
انتشارات اسپرینگر در نظر دارد کتاب «مسائل معاصر در امور مالی، سرمایهگذاری و بانکداری در مالزی » را در تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی منتشر نماید
بانک مرکزی در راستای تأمین مالی برای تکمیل پروژههای ارزآور ملی «دستورالعمل اجرايي عرضه اوراق مرابحه ارزي» را در بخشنامه ای به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
پنجمین نشست ارائه مقالات سیامین همایش سیاستهای پولی و ارزی با حضور نویسندگان مقالات و اعضای هیئت رئیسه در بعدازظهر روز بیست و سوم خرداد ۱۴۰۲ در سالن جانبی همایش برگزار شد.
محمد جواد ایروانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر اینکه نظام ارزی شناور در خدمت تضعیف پول ملی است و رهاسازی نرخ ارز توجیهی ندارد، گفت: باید برای کنترل و ثبات نرخ ارز اقداماتی انجام شود.
سومین نشست ارائه مقالات سیامین همایش سیاستهای پولی و ارزی با حضور نویسندگان مقالات و اعضای هیئت رئیسه در صبح روز سه شنبه بیست و سوم خرداد ۱۴۰۲ در سالن جانبی همایش برگزار شد.
رئیس شورای فقهی بانک مرکزی و عضو مجمعع تشخیص مصلحت نظام گفت: مدیریت تقاضای ارز و جلوگیری از فرار سرمایه بر عهده بانک مرکزی است.
چهارمین نشست سیاستی با موضوع « هدایت اعتبار و رشد اقتصادی» با حضور صاحبنظران این حوزه برگزار شد.
دومین نشست سیاستی با موضوع اصلاح نظام بانکی و تثبیت اقتصادی با حضور صاحبنظران این حوزه برگزار شد.
اولین نشست ارائه مقالات سیامین همایش سیاستهای پولی و ارزی با حضور نویسندگان مقالات و اعضای هیئت رئیسه در صبح روز بیست و دوم خرداد ۱۴۰۲ در سالن جانبی همایش برگزار شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: تمام تلاش دولت این است که تورم را کنترل و قیمتها را به نقطه مطلوب برساند و ۱۹ اقدام به صورت زمانبندی شده ابلاغ شده است.
دکتر ابوالحسنی رئیس سی امین همایش سیاست های پولی و بانکی اعلام کرد: راهکارهای تحقق ثبات پولی، شناسایی اصلاحات لازم برای ارتقای نظام حکمرانی اقتصادی و ارایه پیشنهادهایی به بدنهٔ اجرایی کشور از اهداف این همایش است.
هفته نامه اکونومیست در گزارشی نوشت: هرچند وقت یکبار تمایل برای یک ارز ذخیره جایگزین دلار اوج میگیرد و یک بازار به خاطر پیشبینی سقوط قریبالوقوع اسکناس سبز رونق پیدا میکند.
اندیشکده آمریکایی «ریسپانسیل استیت کرفت» اعلام کرد: روند دلار زدایی در جهان توقف ناپذیر و برتری بی چون و چرای واشنگتن در جهان در حال محو شدن است.
روسای کل بانک مرکزی ایران و فدراسیون روسیه بر تقویت مبادلات تجاری و بکارگیری پولهای ملی دو کشور در تجارت دوجانبه تاکید کردند.
سی امین همایش سیاستهای پولی و ارزی ۲۲ و ۲۳ خرداد برگزار میشود و تمام علاقهمندان میتوانند به صورت مجازی در این همایش شرکت کنند.
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: تقویت معاملات پایاپای، پیمانهای پولی دو جانبه و چند جانبه و دلارزدایی از مهمترین محورهای پنجاه و یکمین اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی است.
رئیسکل بانک مرکزی گفت: به منظور کوتاهتر شدن زمان تامین ارز، از این به بعد بانک مرکزی با حذف واسطه ها، خود ارز را مستقیم از صادرکننده ها خریداری کرده و با نرخ مشخص به وارد کننده ها خواهد فروخت .
ساز و کار رفع مشکلات کسب و کارهای رمز ارز مبتی بر خود تنظیم گیری تشکل های تخصصی، در جلسه کارگروه مشورتی راهبری تجارت الکترونیکی بحث و بررسی شد.
معناشناسی فقهی استفتائی در موضوع رمزارزها/ استاد حسین بنیادی بررسی کرد؛
آراء اندیشمندان اسلامی در خصوص ماهیت پول را دو دسته کلی میتوان طبقهبندی کرد. برخی تحلیل ماهیت پول بر قدرت خرید آن تأکید دارند و برخی ارزش اسمی پول را عنصر اساسی ماهیت پول قلمداد میکنند.
رییس شورای فقهی بانک مرکزی از مشروع بودن استفاده از رمز ارز برای واردات کالا و خدمات به کشور خبر داد.
این کتاب، مقدمهای در باب شناسایی منابع علمی اسلامی در خصوص رمزارزها است. نویسندگان در این اثر کوشیدهاند تمام آثار پژوهشی به زبان عربی و انگلیسی را ملاحظه و خلاصهنگاری کنند. این اثر از نقد آرای نویسندگان مقالات خودداری کرده است، اما میتواند گام مهمی برای پژوهشهای فقهی تطبیقی پژوهشگران شیعه در خصوص ارزهای رمزپایه باشد.
چون مالیت رمزپولها احراز نشده است نمیتوان حکم به استفاده و تولید آنها داشت. همچنین منشاء پیدایش رمزپولها مبهم است.
حقیقت مسئله این است که در مورد رمز ارزها همچنان ابهامات جدی وجود دارد.
اگر بیتکوین خصوصیات پول را دارد، پول هم یک دارایی است و اگر بیتکوین یک کالاست کالا هم یک دارایی است!
ششمین کارگاه آموزشی دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی پژوهشگاه فضای مجازی برگزار شد.
میتوان مدعی بود که نه مالیت رمزارزهای جهانروا قابل احراز است و نه عدم مالیت آنها و به همین دلیل استفاده از آنها در عمل میتواند با شبهۀ شرعی مواجه باشد.
پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، گزارش کارشناسی «تحلیل ماهیت، استخراج و مبادله انواع رمزارزها و توکنها از منظر فقه اسلامی و قوانین کشور» را منتشر کرد.
با توجه به گسترش مصادیق مختلف ارزهای مجازی، باید حکم استخراج هر ارز مجازی را به صورت مجزا، با اصول و قواعد اسلامی تطبیق داد.
آمارها نشان میدهند که در مقایسه با کشورهای دیگر، استفاده از رمزارزها در کشورهای اسلامی بسیار ناچیز است که علت اصلی آن، نگرانی از رعایت نشدن قوانین اسلامی است.
نحوه تبدیل وجوه اوراق، بازپرداخت در سررسید، تعیین نرخ سود، محل تامین وجوه ارزی از جمله مهمترین مسائل و چالشها در مورد گواهی سپرده یورویی به شمار میآیند.
ارزش ارز مجازی قابل استخراج خلق شده (مانند بیتکوین)، بر فرض وجود مالیت عرفی، از حیث عقلایی و شرعی قابل تعیین نیست و با گذشت زمان، تمرکز در استخراج و در نتیجه تمرکز ثروت در این مکانیزم خواهد شد که مخالف عدالت توزیعی ثروت خواهد بود.
در حال حاضر در کشور ما، رمزارزها فاقد قانون مشخصاند؛ این در حالی است که در مقابل ظهور و محبوبیت روزافزون رمزارزها نمیتوان بیتفاوت بود و اهمیت این موضوع ورود هرچه سریعتر قانونگذار را میطلبد.
ایجاد رمزارز اسلامی برای دور زدن تحریمها نیست؛ اگر کشوری قصد تجارت با ما و دور زدن تحریمها را داشته باشد تا حدودی این امر توسط پیمانهای دو جانبه پولی قابل انجام است.
ضروری است مصادیق خلق پول بانکها که یک حق و امتیاز عمومی و حاکمیتی است، برای عموم مردم شفاف شود.
کشورهای اسلامی میتوانند مبادلات اقتصادی خود را با پول مشترک انجام دهند و این اقدام قدرت کشورهای اسلامی را افزایش میدهد و نقش آنها را در دنیا پررنگتر خواهد کرد.
پروژه idinar پروژهای بزرگ که به عنوان یک رمزارز با پشتوانه طلا چند سالی است در محافل تخصصی نامش به گوش میرسد.
به نظر میرسد که نمیتوان بیتکوین را به عنوان یک نوع پول در نظر گرفت بلکه یک «دارایی دیجیتال» است.
توجه به مسائل و ابعاد اسلامی اقتصاد دیجیتالی از جمله موضوعات مهم این همایش است. آخرین مهلت ارسال آثار ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ می باشد.
نشریه تازههای اقتصاد در جدیدترین شماره خود (شماره ۱۵۷؛ آبان ۱۳۹۸) یادداشتی تحت عنوان «نگاهی به رمزارزها از پنجره فقه اسلامی» به قلم وهاب قلیچ منتشر کرده است.
همانطور که حضرت آقا مکرر تاکید فرمودند گره اصلی در بحث اقتصاد تولید است که با رونق آن تمام مشکلات اقتصادی حل میشود، اما اگر شاخص تولید کاهش پیدا کرد، گواهی طلا که سهل است، خود طلا را هم بیاورید اگر با ارزش کالاها و خدمات برابری نداشته باشد هر روز شاهد افت قیمت طلا هم خواهید بود.
معرفی کردن پول اعتباری به عنوان ریشه تمام مشکلات اقتصادی ادعای نادرستی است، چراکه خیلی از کشورها با همین پول اعتباری، اقتصاد موفقی دارند، از این رو این دیدگاه مبانی سستی دارد.
پیوند پول به طلا ملازم با ثبات قیمت و ارزش پول نیست و این نکته هم به شهادت تاریخ و هم از گزارشهای ماهیانه و سالانه سایتهای اعلام نرخ طلا که نوسانات قیمت آن را به صورت نموداری نمایش میدهند، قابل فهم است.
اثرات منفی خلق پول بدون پشتوانه بر جریانات اقتصادی موجب شده است برخی از محققین ایدهای تحت عنوان «بهکارگیری پولطلا» را مطرح کنند. ایدهای که همراه با پرسشها و ابهامات فراوان است.
در این خصوص باید گفت مباحث فقهی سادهترین مرحله است. لذا تا آثار اقتصادی و منشأ آن مشخص نشود نمیتوان از لحاظ فقهی، نظر نهایی را در مورد پولهای مجازی بیان کرد.
بزرگترین معضل جمهوری اسلامی در مسئله اقتصادی، خلق پول بدون پشتوانه است که شکاف طبقاتی عجیبی در جامعه ایجاد میکند و یک ربای سیستمی را رقم میزند.
آیا ما پولی به نام پول اسلامی داریم که آن پول اسلامی عبارتست از طلا، این محل تأمل است و هیچ یک از فقهای ما چنین حرفی نمیزنند.
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور)، ویژهنامه اینترنتی «بانکداری اسلامی» را در ۱۴ محور اصلی در اختیار کاربران قرار داده است.
ورود به سامانه بیت کوین برای خرید این رمزارز یا انجام نقل و انتقال آن و همچنین هر گونه اقدامی در راستای استخراج آن از نظر شرعی ممنوع میباشد.
مسئولان دولتی و اقتصادی مشخص کنند به استناد حکم کدام مرجع فقهی چنین حکمی را در مورد ارزهای دیجیتال صادر کردهاند.
اکنون بانکهای مرکزی در دنیا در برابر ارزهای مجازی به صورت منفعل عمل میکنند و در واقع در حال به حاشیه رفتن هستند. البته چارهای هم ندارند چراکه چه بخواهند و چه نخواهند در این ماجرا بازنده هستند.
آیا می توان از شر نوسان ارزی خلاص شد؟ در شرایط کمبود ذخایر ارزی داشتن بازار بدون نوسان ممکن است؟ پاسخ به صورت مشروط مثبت است؛ اگر از قرارداد تهاتر ارزی استفاده شود.
سید جعفر ربانی
تغییر در ماهیت و کارکرد اقتصادی ممکن است کارکرد فقهی متفاوتی نسبت به پول بانکی به دنبال داشته باشد؛ بنابراین لازم است دستگاه فقه ماهیت و کارکردهای اقتصادی این پدیده را با دقت شناسایی نماید و احکام مجاز و غیر مجاز بهکارگیری آن را در روابط اقتصادی روشن کند.
وقتی کسی بیت کوین میخرد، در همان حین خرید، معاملهاش غرری است و به تعبیر دیگر اصلاً در اینجا معاوضهای صورت نمیگیرد.
پول مجازی از دیدگاه فقه حکومتی دارای جنبههای متعددی است که بررسی فقهی آن از دید فقه فردی نباید ما را از بررسی جوانب فقه حکومتی آن غافل سازد.
نشست علمی «پول مجازی از منظر فقه حکومتی»، به همت گروه اقتصاد اسلامی پایگاه فقه حکومتی وسائل در سالن جلسات خبرگزاری رسا برگزار شد.
مراجع تقلید تاکنون حکمی درباره این پولها صادر نکردهاند لذا ضرورت دارد مراکز فقهی و حوزوی در این زمینه ورود کرده و نتایج کار را نیز در اختیار مراجع تقلید قرار دهند.
یک شرکت فعال در زمینه فناوریهای مالی توانسته برای رمزارز خود از مراجع فقهی مجوز انطباق با شریعت دریافت کند.
صکوک ارزی از طریق کمک به مدیریت عرضه و تقاضای ارز میتواند به ایجاد ثبات در بازار ارز و در نتیجه تقویت ثبات مالی کشور کمک کند.
راهکارهای جایگزین پیشنهادی این تحقیق جهت ساماندهی معاملات فردایی نیز شامل راهکار کوتاهمدت «انجام معاملات فردایی در قالب حقوقی تعهد به انجام بیع» و راهکار بلندمدت «تشکیل بازار رسمی معاملات آتی ارز» است.
توسعه بازار اوراق ارزی با کمک به مدیریت بهتر عرضه و تقاضای ارز، موجب کاهش التهابات ارزی و تقویت ثبات مالی میشود.
کسری بودجه یکی از معضلات قدیمی اقتصاد ایران است که مهمتر از ایجاد آن، روشهای تامین آنست که میتواند ابعاد جدی از مسائل شرعی را همراه خود داشته باشد!
توسعه بازار اسناد خزانه اسلامی و به ویژه متنوعسازی مدلهای عملیاتی این اوراق، میتواند تا حدودی به تقاضای سفتهبازی پاسخ دهد.
قطعا معامله «بیت کوین» دارای اشکال شرعی است؛ چراکه چنین خرید و فروشهایی را که بسیار مجهول هستند در اسلام، «غَرَری» مینامند که همراه با ضرر است و منظور از غَرَر این است که کسی از ماهیت این معاملات اطلاعی ندارد و همچنین در مورد مالیت آن هم تردید وجود دارد.
یک عضو کمیته فقهی بورس از بررسی چارچوب انتشار اوراق ارزی در این کمیته خبر داد و گفت: پایه این اوراق یورو و دلار خواهد بود.
میتوان با استفاده از ظرفیت فقه اسلامی، قالب حقوقی قراردادهای آتی ارزی را به نحوی اصلاح کرد که در کنار حفظ کارکرد اقتصادی ابزار، چالش شرعی آن برطرف شود.
طراحی ابزار تهاتر ارزی با قابليت کاربرد در نظام بانکداری بدون ربا میتواند جهت مديريت ريسک نوسان قیمت ارز اثرگذاری قابلتوجهی داشته باشد.
پيشنهاد ميشود معامله سلف تحت عنوان يك عقد جديد به نام «اختيار خريد در برابر تعهد فروش» تعريف شود.
کاهش ارزش و قدرت خرید پول مصداقی از بیعدالتی و تضییع حقوق صاحبان پول است و دولت در قبال آن وظایفی به عهده دارد.
برخی فقیهان و حقوقدانان به استناد دلایلی، رأی به ضمان كاهش ارزش پول دادهاند؛ اما برخی دیگر، تنها تأدیه دین به اندازه مبلغ اسمی را کافی میدانند. این گزارش سعی در تبیین دیدگاههای مختلف دارد.
طبق قواعد حقوقی و فقهی، حفظ منافع جامعه اسلامی يك حكم اوليه است و دولتها موظف به حفظ ارزش پول به عنوان ضامن سرمايه ملی هستند و نمیتوانند این پايبندی را به راحتی زيرپا بگذارند.
نظرات آيات عظام امام خمينی(ره)، فاضل لنكرانی(ره)، بهجت(ره)، مكارم شيرازی، نوری همدانی، سبحانی و سيستانی در خصوص جبران کاهش ارزش پول در قرض چیست؟
اگر در تعريف كارشناسی پول، مسئله قدرت خريد به عنوان يك اصل لحاظ شود، جبران كاهش ارزش پول، ربا نيست.